Молдова підтвердила готовність відновити залізницю в обхід Придністров'я

Читать на русском
Молдова має намір відремонтувати залізничну ділянку Басарабяска-Березине до кінця наступного року.

Молдова підтвердила готовність відремонтувати залізничну ділянку полотна на своїй території в рамках відновлення гілки Басарабяска-Березине до кінця 2017 року.

Про це стало відомо за результатами засідань українсько-молдовської міжурядової комісії на чолі з міністром економічного розвитку і торгівлі України Степаном Кубівим і міністром економіки Молдови Октавіаном Калмиком, які пройшли 14-15 листопада в Кишиневі, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на ЦТС.

На виконання проекту з відновлення гілки Басарабяська-Березине на українській території буде потрібне будівництво колії довжиною 20 км і капітальний ремонт на залізничній ділянці Арциз-Березине загальною протяжністю в 36,5 км.

Роботи з відновлення залізничного руху між Україною та Республікою Молдова на цій ділянці обійдуться українському Бюджету у 830 млн грн (27 млн ​​євро).

Кабмін скасував плату за довгострокові візи з РумунієюКабінет міністрів України затвердив укладену раніше угоду про скасування плати за оформлення довгострокових віз із Румунією.

Представники УЗ та «Залізниці Молдови» констатували можливість організації спільного пункту обліку переходу поїздів і передачі вагонів зі зміною локомотива на станції Басарабяска. Коли буде відкритий міждержавний перехід Березине-Басарабяска, Україна і Молдова отримають залізничне сполучення в обхід Придністров'я й з'явиться можливість запустити пасажирські поїзди на маршруті Арциз-Басарабяска-Рені.

При організації перевезень вантажів через ділянку Арциз-Басарабяска в напрямку порту Рені та станції Галац зменшується відстань, яку проходять поїзди територією Молдови, – з 240 до 127 кілометрів. В результаті перевезення територією Молдови здешевлюється й можливим стає переключення вантажопотоку на станцію Березине.

Раніше міністр оборони Молдови Анатолій Шалару висловив думку, що відносини з Україною можуть бути заморожені через нещодавну заяву кандидата в президенти від проросійської Партії соціалістів Ігоря Додона про те, що Крим належить РФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: