Береза: відкликання народних депутатів – прерогатива тоталітарних держав

Читать на русском
Народний депутат Борислав Береза розповів, чому, на його думку, Україні не потрібна норма про відкликання народних депутатів.
Борислав БерезаФото з відкритих джерел

Законодавча норма про відкликання народних депутатів тільки погіршила б політичну ситуацію в Україні.

Про це в п'ятницю під час круглого столу «Слова і Діла», присвяченого виконанню політиками обіцянок часів Євромайдану, заявив народний депутат Борислав Береза.

За його словами, така практика застосовується виключно в тоталітарних державах.

Андрій ІллєнкоГолова Київської міської організації Всеукраїнське об'єднання "Свобода"
Іллєнко пообіцяв надати громадянам право відкликати депутатів шляхом референдумуСказано 26 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Я спочатку вважав, що це правильна ідея – відкликати депутатів. Але потім я став вивчати досвід інших країн. І з'ясувалося, що така процедура є в Північній Кореї, була присутня в Радянському Союзі, була присутня у Венесуелі, де дуже активний синтез соціалізму, і на Кубі», – розповів нардеп.

За словами Берези, він дійшов висновку, що такі обіцянки – не що інше, як популізм. «Ще у мене була одна симпатія – я думав, що треба змусити депутатів скоротити ВР ... Це дуже популярна тема – паразитувати на суспільстві, розповідати: «Скоротимо! Приберемо!». Насправді, це просто погіршить ситуацію», – додав він.

Парламентар зазначив, що відкликання депутата – це порушення класичної демократичної моделі. «Фактично, ми маємо чітко розуміти: непереобрання депутата – це як раз той самий відгук. Так, після певного терміну. Але люди мають чітко знати, що якщо вони зробили помилку й не за того проголосували, то вони його не можуть переобрати», – пояснив Береза.

В якості прикладу він навів переобрання на другий термін (у 2008 році) київським міським головою Леоніда Черновецького. «Весь Київ знав, що помилка, але повторно ж переобрали! Питання: це проблема з масовим помутнінням на певний період чи технологіями? Панове, давайте говорити ще про одне: на вибори треба ходити. Будемо ходити на вибори – не доведеться ходити на Майдани, щоб там гинули пацани», – резюмував Береза.

Відомо, що у Верховній Раді зареєстрований проект закону про відкликання народного депутата (№1032) авторства позафракційного нардепа Тараса Батенка.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» писало про те, що представник «Блоку Петра Порошенка» Павло Різаненко вніс до парламенту законопроект про народну законодавчу ініціативу, тим самим почавши виконувати свою відповідну обіцянку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: