Конституція не передбачає норми відкликання депутатів – Фесенко

Читать на русском

Замість відкликання депутатів, що не передбачено Конституцією, доцільніше запровадити санкції.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів український політолог Володимир Фесенко, коментуючи, що Блок Порошенко пропонує відкликати нардепів за прогули і «кнопкодавство».

«Реалізувати цю ініціативу можно лише у випадку конституційних змін, тому що статус депутата визначається не лише регламентом Верховної Ради, але й Конституцією, а там немає норми про відкликання депутата», - розповідає політолог.

За його словами, ситуацію з невиконанням обов'язків парламентаріїв, регулярними грубими порушеннями регламента та Конституції необхідно регулювати санкціями.

Нардеп Тарас Батенко, який ініціював закон, наголошує, що депутати мають відчувати відповідальність перед виборцями.

«Введення імперативного мандата стосовно народних депутатів є дуже важливим, і це буде відповідати принципу політичної та правової відповідальності народних обранців», — вважає Батенко.

Водночас, політогол Володимир Фесенко повідомляє, що відкликання народних депутатів, поки що без змін до Конституції, неможливе.

«В принципі, в європейських країнах саме відкликання депутата також не практикується, думаю, необхідно замість цього зробити нові санкції для депутатів. Це спростить і юридичний процес із законами. Санкції завжди — дієвий спосіб впливу, особливо економічні», — пояснює Фесенко.

Читайте також: Боротьба з кнопкодавством: забирати мандати або ввести нову систему?

Відзначимо, що проект закону від 27 листопада вніс нардеп від Блоку Порошенко Тарас Батенко.

Процедуру відкликання депутата повинна організовувати Центральна виборча комісія, яка за поданням ініціативної групи пропонує Раді позбавити депутата мандата.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: