Ставка на Трампа: експерти оцінили перші телефонні переговори лідерів України, США та РФ

Читать на русском
Олександр Горбаткоголовний координатор «Донбас SOS»
Тарас Березовецьполіттехнолог
Володимир Цибулькополітолог

Поки що, з огляду на розмову Трампа з Путіним, а зараз – і на переговори з Порошенком, видно, що всі заяви будуть дуже обережними та зваженими.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова ГО «Донбас SOS» Олександр Горбатко, оцінюючи перші телефонні переговори Президента України Петра Порошенка з новообраним президентом США Дональдом Трампом.

«Зараз усі розмови на рівні морально-етичних заходів. Буде навіть не пряма лінія, а тактовна позиція, сторони обходитимуть усі гострі кути», – констатував Горбатко.

За Трампом уся Америка. Керівництво України має це розуміти й ґрунтувати свої кроки на їхньому виборі. Якщо американці обрали собі такого президента, це потрібно поважати.

«Це їхній вибір і з ним доведеться працювати. Ми не маємо лякатися, що Трамп такий поганий. Якщо половина американців його обрали, значить, є якісь позитивні сторони, які говорять про те, що він може бути президентом», – вважає Горбатко.

Щодо розмови з Путіним, то, як зазначив експерт, є великі сумніви, що Трамп якимось чином реалізовуватиме надії Путіна щодо Донбасу та Криму.

«Це були радше передвиборні промови, аніж реальні кроки. Трампу в першу чергу необхідно об'єднати Америку, й він розуміє, що зробити це можна, лише будучи загальним гравцем», – уточнив він.

На думку політтехнолога Тараса Березовця, телефонна розмова з Трампом – це вже успіх для України.

«Якщо врахувати, що до цього Трамп встиг поспілкуватися лише з вузьким колом світових лідерів, до числа яких увійшли Тереза ​​Мей, Сі Цзіньпін, Володимир Путін та Ангела Меркель, то, без перебільшення, це великий успіх», – написав він у Facebook.

За його словами, Дональд Трамп дійсно хоче сконцентруватися на внутрішній політиці, але піти від зовнішньополітичних обов'язків Республіканська партія йому не дасть.

Політолог Володимир Цибулько зазначив, що за першою розмовою поки не можна намалювати повну проекцію майбутніх відносин, але багаторічний досвід співпраці американських українців із Республіканською партією США не принесе великих розчарувань.

Нагадаємо, що Президент України Петро Порошенко висловив готовність до активної співпраці та запросив Дональда Трампа в Україну.

Напередодні Трамп переговорив із президентом РФ. Відомо, що поки питання Криму та війни на Донбасі не обговорювалися.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: