Декомунізацію підтримують майже половина українців

Читать на русском
Близько половини населення України підтримуює ідею заборони комуністичної ідеології в країні, понад 40 відсотків – за демонтаж пам'ятників Леніну.
Фото з відкритих джерел

Близько половини населення України підтримує ідею заборони комуністичної ідеології в країні, понад 40% – за демонтаж пам'ятників Леніну.

Про це свідчать результати листопадового дослідження соціологічної групи «Рейтинг», повідомляє «Слово і Діло».

Згідно з даними, 48% українців виступають за заборону комуністичної ідеології в Україні, проти – 36%, не визначилися – 16%. За два останніх роки кількість прихильників заборони не змінилася.

Третина опитаних підтримують заборону в Україні націоналістичної ідеології (40% – проти, а чверть – не визначилися). За два останніх роки кількість прихильників заборони націоналістичної ідеології зменшилася із 40% до 35%.

41% опитаних підтримує ініціативу демонтажу всіх пам'ятників Леніну в Україні, водночас майже половина респондентів (48%) – проти цього, 11% – не визначилися.

Щодо перейменування радянських назв міст і вулиць в Україні, то до цієї ініціативи ставлення українців неоднозначне – загалом скоріше не підтримують (57%), аніж підтримують.

Як місцева влада впоралася з декомунізацією?«Слово і Діло» аналізує, як представники української влади виконують закон про декомунізацію.

Однак якщо допустити, що перейменування може відбуватися вибірково, то ставлення до ініціативи значно пом'якшується й кількість прихильників перевищує кількість противників (49% проти 44%). Так, 34% вважають, що перейменовувати потрібно лише назви на честь радянських політичних діячів, які скоїли злочини проти українського народу, та якщо це документально доведено, 15% – усі назви на честь радянських політичних діячів. Водночас 44% все одно не підтримують ідею перейменування вулиць взагалі, а 7% – не визначилися.

Опитування проводилося 4-11 листопада 2016 року, опитувалися 2 тисячі респондентів у всіх регіонах України, крім АР Крим і непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей.

Нагадаємо, в липні цього року депутати Київської міської ради перейменували Московський проспект на Степана Бандери.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: