Україна не потребує нового траншу від МВФ – експерт

Читать на русском
У розпорядженні України є залишки третього траншу МВФ, макродопомога від ЄС і проекти Світового Банку.

Україна не потребує чергового траншу кредитної лінії від МВФ, так як коштів вистачає, з іншого боку і умови, під які цей транш буде виділятися, також не виконані.

Про це у себе на сторінці в Facebook пише голова комісії з банківського аналізу Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран, передає «Слово і Діло».

«Транш черговий нам зараз не особливо потрібен. Нагадаю, що ми ще не реалізували потенціал останнього траншу. Все те, що чекали аналітики з отриманням третього траншу, ми все ще не реалізували. Уряду і Нацбанку слід сконцентруватися саме на реалізації потенціалу, який тягнувся за третім траншем. Новий транш не є критичним для країни», – пише він.

В цілому резервів України вистачає. У розпорядженні є залишки третього траншу МВФ, макродопомоги від ЄС і проекти Світового Банку.

«Вони куди важливіше, ніж новий транш. Вони не йдуть в ЗВР в повному обсязі, частина з цих грошей якраз може підтримати операційну активність в реальному секторі», – пояснює Шапран.

На його думку, золотовалютні резерви якщо і зменшаться через необхідність інтервенцій в листопаді, то несуттєво.

Данилюк хоче залучити в Україну $9 мільярдів наступного року – BloombergМіністерство фінансів України планує залучити близько $9 млрд завдяки гарантіям США, співробітництву з МВФ і виходу на міжнародний борговий ринок.

«Зверніть увагу як здулися обсяги на офіційному міжбанку минулого і на початку цього тижня – експортери явно притримували валюту. До кінця місяця коли треба буде платити податки і нести інші витрати на валютному ринку буде зворотний тренд. Думаю у НБУ буде ще не один шанс до кінця року поповнити ЗВР», – вважає Шапран.

У той же час новий транш потрібно обслуговувати. «Платити, гроші МВФ – це не безкоштовно, нехай вони трохи стоять, але до чого зайве кредитне навантаження на держфінанси?», – підсумовує експерт.

Нагадаємо, що активи Національного банку України за 9 місяців цього року зросли на 63,2 млрд грн – з 849,2 млрд грн до 912,4 млрд грн.

Раніше НБУ очікує від Міжнародного валютного фонду в 2017 році 5,4 мільярда, а в 2018-му – 2,9 мільярда доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: