Експерт розповів про схеми нелегальної торгівлі скрапленим газом та дизпаливом

Читать на русском
Сергій Куюнгенеральний директор «Консалтингової групи А-95»

Розростається на очах ринок нелегальної торгівлі зрідженим газом і дизпаливом, що змушує згадати історію боїв за паливний акциз.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав директор ТОВ «Консалтингова групи А-95» Сергій Куюн, передає «Слово і Діло».

«Боротьба за паливний акциз іде з першого дня, як цей податок з'явився в українському законодавстві на початку 90-х. Це просто якась магія, яка постійно манила чиновників вищого рангу, що вибудовують «кришу» над нескінченними схемами ухилення від сплати акцизу», – розмірковує Куюн.

Сьогодні, як додав фахівець, також використовують різні схеми, хоча вони не настільки масштабні, як у Клюєва й Курченка.

«Відмінність у тому, що зараз схеми виникли не зі злого наміру, а через недолугість. Йдеться про горезвісний роздрібний акциз, який має сплачуватися з «пістолета» на АЗС. Оскільки цей податок у розмірі 1,2 гривні сплачується на основі добровільного декларування (уявляєте, є в нас і таке), то й результат відповідний», – констатував він.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко пообіцяв демонтувати незаконно встановлені газові заправкиСказано 15 червня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

За підрахунками, пояснив експерт, 70% скрапленого газу в Києві продається без сплати цього податку. Іншими словами, централізовано ніхто на цій схемі не «наживається», все йде на хабарі місцевим чиновникам та в кишені заправникам.

«Не податок, а якесь непорозуміння разом із благодійністю. Тема для швидкої перемоги, яку б міг здійснити Мінфін за кілька днів, заробивши понад 8 мільярдів гривень, не використовується», – підсумував Сергій Куюн.

Нагадаємо, в КМДА ще у вересні заявили, що приступають до масового демонтажу нелегальних заправок. При цьому минулого року мер Києва обіцяв демонтувати незаконно встановлені газові заправки, яких, за його словами, на той момент було не менш ніж 200.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: