Україна ризикує залишитися без траншу МВФ через гальмування реформ – Гонтарева

Читать на русском
Голова Національного банку України Валерія Гонтарева заявила, що в 2017 році економічна й фінансова стабільність у країні може опинитися під загрозою через заморожування співпраці з МВФ.

Україна ризикує не дочекатися траншу МВФ на $1,3 млрд через гальмування реформ у Верховній Раді, що в 2017 році поставить під загрозу економічну й фінансову стабільність.

Про це заявила голова Нацбанку Валерія Гонтарєва в інтерв'ю Reuters, передає «Слово і Діло».

«Я не хотіла б, щоб ми плекали ілюзії, що ми можемо обійтися без міжнародної допомоги. Якщо ми не отримуємо наступний транш, то в нас резерви ... починають танути на очах. І те, чим ми займалися останні 2,5 роки, коли ми стабілізували ситуацію, ростили наші резерви, забезпечували макроекономічну стабільність, усе це на наших очах починає випаровуватися», – попередила вона.

Місія МВФ проведе зустріч із ГонтаревоюСьогодні в Україну прибула місія МВФ і перша планова зустріч відбудеться в Національному банку.

В НБУ відзначили, що планували збільшити в 2016 році резерви до $19,6 млрд, але двічі змінювали прогноз через відтермінування кредитів МВФ і західних донорів. Минулого тижня місія МВФ розпочала в Києві переговори про четвертий транш.

За її словами, перешкодою для надання чергового траншу може стати затримка з ухваленням збалансованого Бюджету парламентом, реформуванням пенсійної системи та земельною реформою.

Нагадаємо, що 3 листопада в Україну прибула місія Міжнародного валютного фонду.

Зазначимо, що 14 вересня Україна отримала транш від МВФ. Таким чином, сума фіндопомоги МВФ Україні в 2015-2016 роках становить $7,62 млрд із передбачених $17,5 млрд.

Повідомляється, що наступного року Україна чотирма частинами може отримати майже $5,4 млрд: $1,985 млрд – в лютому, $1,333 млрд – в травні, $1,333 млрд – в серпні й $735 млн – в листопаді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: