Кредит МВФ – спосіб заспокоїти інвесторів, але не чарівна паличка для економіки

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Місія МВФ, звичайно ж, оцінюватиме процес боротьби з корупцією, при тому не лише за е-декларуванням, а й за тим, які заходи вживаються за його результатами.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив консультант з економічних питань Центру Разумкова Володимир Сіденко, оцінюючи візит місії МВФ в Україну.

«Делегати МВФ сам факт появи е-декларування як антикорупційного кроку оцінять позитивно, але поставлять питання про те, що з цього мають бути зроблені відповідні висновки. Тепер справа за перевіркою законності цих доходів. Це може бути вимогою», – підкреслив економічний консультант.

Щодо того, чи отримаємо ми транш цього року, то, за його словами, навіть якщо відповідь МВФ буде негативною, це не стане катастрофою.

«Основні проблеми зараз є всередині країни й пов'язані вони з дещо депресивним станом економіки та дуже повільною динамікою. Це не монетарно-цінові проблеми, а проблеми, пов’язані з нездатністю забезпечити розвиток реального сектора економіки, елементарну зайнятість населення», – пояснив Сіденко.

Критичне питання в тому, чи вдасться активізувати інвестиційний процес, а не в тому, чи буде кредит МВФ.

«Безумовно, кошти МВФ важливі як психологічна оцінка, тобто певним чином заспокоюють іноземних інвесторів. Але за будь-яких обставин іноземні інвестори оцінюють те, як поводять себе внутрішні інвестори, національні вкладники капіталу», – наголосив експерт.

«Транш МВФ – не чарівна паличка, не манна небесна для України. Ми занадто багато звертаємо уваги на це, коли більш складною проблемою є мобілізація внутрішніх джерел. За останніми опитуваннями, 1% людей довіряють НБУ. Хіба це показник? Який далі може бути розвиток, коли така недовіра всередині країни?», – резюмував Володимир Сіденко.

В НБУ запевняють, що Україна отримає четвертий транш до кінця 2016 року. Зауважимо, що третього траншу від МВФ українська сторона чекала понад рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: