Росія втратила суходільне сполучення з Придністров’ям – експерт

Читать на русском
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

Перебування російського контингенту в Придністров’ї значно ускладнюється, адже тепер перекривається суходільний коридор (автомобільне, залізничне сполучення).

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту зовнішньої політики, конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця, аналізуючи, які наслідки для Росії матиме скасування Україною угоди про транспортування російських військовослужбовців і військових вантажів до Придністров’я.

«Скасування угоди про транспортування – абсолютно доречне, але запізніле рішення, ухвалене Україною. Перебуваючи де-факто у стані війни, було ганебним зберігати домовленості про транспортування російських військовослужбовців і військових вантажів через територію держави. Росія могла вільно користуватись цією угодою. Крім того, згідно цієї угоди, ми мали забезпечити безпеку пересування та надати транспорт. Це абсурд. Це неадекватне сприйняття війни, яку ми позначаємо як АТО. Хоча жодного стосунку до АТО ця війна не має», – розповідає експерт.

За його словами, розміщення і транспортування вантажів для утримання російського контингенту в Придністров'ї здійснювалися винятково через територію України.

«Тепер ці вантажі можуть доправлятись через гирло Дунаю, Центральну Європу, Румунію та Молдову, але це дуже складний шлях. Що стосується особового складу, то зараз уже Росія практикує пересування військ звичайним авіаційним сполученням між Кишеневом та Москвою. Вони одягаються в цивільну форму, мають паспорти і таким чином пересуваються до Придністров'я», – пояснив спеціаліст.

Підсумовуючи, він наголосив, що Україна досі не денонсувала угоду про умови перебування Чорноморського флоту.

Нагадаємо, Верховна Рада України денонсувала угоди з Росією в галузі військової розвідки. Зазначимо, що військово-технічну угоду про співпрацю між Києвом і Москвою було підписано в 1993 році.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: