Темпи відтворення лісів перевищують їх рубку – Кутовий

Читать на русском
Цьогоріч посаджено 32,2 тис. га лісових культур, з яких 2,4 тис. га нових лісів. Цей показник майже на 5 відсотків перевищує планове завдання.

В Україні другий рік поспіль фіксується перевищення темпів відтворення лісів над їх рубкою.

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий, передає «Слово і Діло».

«Відновлення та розширення лісових насаджень є одним з основних пріоритетів відомства. На сьогодні ми вже вийшли на той етап, коли темпи висадки лісу перевищили темпи його вирубки, навіть з урахуванням махінацій «чорних» лісорубів, але це не означає, що на правопорушення останніх ми будемо заплющувати очі», – сказав він.

Так, у відповідному звіті Держлісагентства відзначається, що протягом 2015 року в Україні були відтворені ліси на площі, що в 1,1 рази перевищує площі вирубки.

Щодо поточного року, то за перше півріччя коефіцієнт відтворення лісів (співвідношення відновлених лісів до площі суцільних вирубок) становить 0,9. Всього на підприємствах Держлісагентства відтворення лісів проведені заходи на площі 44,9 тис. га.

Зокрема, посаджено 32,2 тис. га лісових культур, з яких 2,4 тис. га – нові ліси. Цей показник майже на 5% перевищує планове завдання відтворення на цей період, що становить 30,8 тис. га. До вищезгаданої площі відтворення лісів належать 12,7 тис. га природного поновлення.

За даними в. о. голови Держлісагентства Христини Юшкевич, фактична лісистість в Україні становить 15,9%, в той час як, за розрахунками вчених, оптимальним показником для території країни є 20%.

Нагадаємо, що 26 жовтня Кабмін змінив правила санітарної рубки в лісах України, згідно з якими накладено заборону на рубки навколо місць гніздування червонокнижних птахів, суцільні санрубки в заповідних, рекреаційних та буферних зонах і багато іншого.

Раніше Кабінет міністрів України створив робочу групу з питань захисту та відновлення лісів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: