Житомирська громада вимагає передати повноваження з видобутку бурштину на місцевий рівень

Читать на русском
На форумі були присутні громадські активісти з Волинської та Рівненської областей, де також масово видобувається бурштин нелегальним способом.

Житомирська громада провела міжрегіональний форум, на якому місцеві активісти поставили питання з вимогою до центральної влади передати повноваження з видобутку бурштину на місцевий рівень.

За підсумками форуму було оголошено про створення громадського руху «Наш бурштин», яке буде домагатися посилення повноважень місцевої громади, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на ICTV.

«Коли буде чіткий, зрозумілий і прозорий договірний механізм поділу коштів від видобутку бурштину, ми зможемо говорити про збільшення відповідальності за незаконний видобуток. Якщо ми цього не зробимо, то будемо й далі витрачати свої ресурси, вбивати екологію, експортувати сировину та годувати цілу обробну галузь у Польщі», – підкреслив лідер руху Андрій Носов.

Активіст громадської організації «Новий Житомир» Наталія Мельничук звернула увагу на нещасні випадки, які відбуваються під час незаконного видобутку бурштину.

«Бурштин видобувається вглиб землі до 10 метрів ґрунту. Ґрунт пісочний, він засипає людей, люди не встигають звідти вибратися. Тому люди гинуть. І це проблема вже не лише економіки, оскільки наш регіон не отримує колосальних прибутків від видобутку бурштину, а й масової загибелі людей», – наголосила експерт.

Учасники зустрічі домовилися продовжувати роботу й найближчим часом представлять зміни до законодавства для передачі повноважень у сфері видобутку бурштину регіонам України.

Нагадаємо, що житомирський обласний голова також хоче легалізувати видобуток бурштину.

Раніше генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що протизаконні доходи старателів від нелегального видобутку бурштину дорівнюють оборонному бюджету країни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: