Аваков не назвав прізвища організаторів незаконного видобутку бурштину

Читать на русском
Станом на вересень 2016 року питання незаконного видобутку бурштину в Україні не вирішене. В ході розслідувань не названі прізвища людей, безпосередньо причетних до незаконного бізнесу та не встановлені особи продавців бурштину.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков не виконав обіцянку оприлюднити прізвища учасників злочинної групи з Рівненської області, що організувала незаконний видобуток бурштину.

Цю обіцянку «Слово і Діло» зафіксувало 4 серпня 2015 року. Тоді Аваков заявив, що в ході розслідування будуть названі прізвища людей, безпосередньо причетних до найбільшої злочинної групи в Рівненській області, яка паразитує на незаконному видобутку бурштину.

Проте, аналітикам «Слова і Діла» стало відомо про низку осіб, які безпосередньо причетні до браконьєрства в поліських лісах і незаконного видобутку бурштину. Серед них значиться екс-директор ДП «Укрбурштин» Олег Ярошик, в мікроавтобусі якого в 2015 році знайшли 2,6 тонни бурштину. Незважаючи на те, що у вироку, який розміщений в реєстрі судових рішень, зазначено незаконний характер видобутку виявленого каменю, Ярошик покарання не отримав. Це зафіксовано в рішенні суду в справі №569/2136/16-к від 11 квітня 2016 року.

Ще одним «бурштиновим видобувачем» є людина на ім'я Святослав Малецький, який купив тонну бурштину в Рівному біля закладу «Фламінго». Під час покупки Малецький зробив ще одне замовлення. Продавець виконав замовлення за допомогою трьох насосів і дев'яти осіб. Транспортування награбованого здійснив директор держпідприємства Олег Ярошик. За фіктивними документами камінь він отримав від фірми, яка проводила геологорозвідку, – запорізької компанії «Старт». Підроблені документи Ярошик отримав від арбітражного керівника Олени Левкович. Їй не пред'являли звинувачень, як і Ярошику.

Відповідальність поніс лише Святослав Малецький. Але й він відбувся лише штрафом у 17 тис. грн, ще 42 тис. грн він має заплатити за експертизи. Вилучений бурштин, який оцінили в $136 тис., суд повертає державі.

Незважаючи на судові розгляди, станом на вересень 2016 року питання незаконного видобутку бурштину в Україні не вирішене. В ході розслідування не названі прізвища людей, безпосередньо причетних до незаконного бізнесу та не встановлені особи продавців бурштину. Таким чином, «Слово і Діло» надає обіцянці статус «не виконано».

«Слово і Діло» зафіксувало 161 обіцянку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, 83 з яких він виконав. Коефіцієнт його відповідальності – 52%. З повним переліком обіцянок Авакова можна ознайомитися на сторінці.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: