Експерт розповів, чим шантажуватимуть українців, щоб за ЖКП платили всі й вчасно

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Штрафи та пеня за несплату «комуналки» можуть призвести до соціального бунта.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, аналізуючи дані Держстату, згідно з якими борг за ЖКП у вересні перевищив 12 млрд грн.

«Скоріш за все, така істерія нагнітається свідомо, щоб споживача, який, як правило, не дуже розбирається в юридичних питаннях, налаштувати на те, що платити потрібно все, відразу й вчасно, навіть не розбираючись, чи правильно нарахована оплата ЖКП, чи правильно нараховані штрафи», – вважає Гончар.

Підхід владних структур і компаній-монополістів ло оплати житлово-комунальних послуг є негативним насамперед для них самих.

«Так, дійсно пеня й штрафи можуть нараховуватися, але ефект це матиме протилежний. Це може призвести до соціального бунта», – припускає він.

«Мало того, що тарифи непідйомні для населення, для споживачів і система субсидій не рятує, такий крок викличе ще більше негатива. Якщо будуть випадки вилучення техніки, житла, авто, то потрібно розуміти, що така практика є дуже небезпечною в країні, де, за різними даними, на руках у населення близько 5 мільйонів одиниць зброї. Це небезпечно для тих, хто прийде це все виконувати. Доведені до відчаю люди, які не зможуть заплатити, непередбачувані», – розмірковує експерт.

Артем СитникДиректор Національного антикорупційного бюро України
Ситник пообіцяв передати у Генпрокуратуру матеріали внутрішнього розслідування ситуації з міграційною службоюСказано 1 грудня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Якщо такий алгоритм буде обраний, то, на його думку, на тлі всього того, що зараз стало відомо за результатами е-декларування, такі дії стануть ще одним каталізатором для соціального вибуху.

Як відомо, наступного року Верховна Рада збирається ухвалити новий закон «Про житлово-комунальні послуги» вже з внесеними правками й заходами, передбаченими за несплату комунальних послуг.

Тим часом віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко обіцяє, що підвищень цін на ЖКП у наступному сезоні не буде.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: