Кредитна залежність від МВФ: до чого призведе життя в борг? Оцінки експертів

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Кредитувати Україну МВФ не перестане, але українській стороні потрібно задуматися про те, щоб перестати брати кредити.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політтехнолог Тарас Загородний, аналізуючи ймовірність отримання четвертого траншу та процес кредитування України МВФ.

«Потрібно припиняти брати кредити, тому що те, чого вимагає МВФ, – це вбивство будь-яких перспектив нашої економіки», – зазначив політтехнолог.

«Це перетворення нас на сировинний аграрний придаток із населенням 10 мільйонів, тому що інші 30 мільйонів просто не знайдуть себе, поїде працездатне населення й залишаться самі пенсіонери й чиновники», – аргументував він.

Кредити МВФ – не довгострокові, через 4-5 років їх потрібно повернути. За рахунок чого ми будемо їх повертати? Кредити, які нам дають, – це рефінансування тих боргів, яких ми вже набрали.

«Проблема в тому, що чиновникам абсолютно байдуже, що буде в країні. Від нас вимагають умов, кажуть усе продавати, дає поради Бальцерович, який так провів реформи в Польщі, що працездатне населення просто виїхало, й тепер уже їм потрібні ті ж українці, які працюватимуть у Польщі», – розмірковує експерт.

«Хіба це неоліберальні реформи?», – додав політтехнолог.

МВФ та Україна: історія співпраці з 1994 рокуСпівпраця з Міжнародним валютним фондом почалася практично на зорі незалежності України й включає шість етапів.

За його словами, в нас має бути своя виразна економічна політика, зрозумілі пріоритети – як ми розвиваємо економіку, як збільшити додаткову вартість в експорті, як підтримати експорт, має бути макророзвиток економіки, чітке її планування.

«Те, що ринок усе зробить, сам регулюється, – казки. Навіть країни Східної Європи вже це розуміють та дійшли до того, що їм потрібен національний капітал. Хотілося б, щоб ми зрозуміли це швидше», – проаналізував Тарас Загородний.

Економіст Олександр Савченко уточнив, що один-два транші МВФ для нас зараз є обов'язковими і їх потрібно брати, але потім бажано відмовитися від фінансового співробітництва та продовжити співпрацю з МВФ у сфері економічних реформ.

«Наш уряд і Нацбанк не можуть конвертувати ці кредити в економічне зростання. Вони їх конвертують у падіння. Це може зробити лише приватний сектор. Для цього їм потрібні прямі іноземні інвестиції. Але потрібно розуміти, що важливо вчасно відмовитися від кредитів», – проаналізував Савченко.

Відзначимо, нещодавно президент Петро Порошенко заявив, що Україна не буде жити лише траншами. За його словами, ця допомога потрібна для створення «фінансової подушки» для здійснення реформ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: