За рахунок кого піднімуть «мінімалку» та до чого це призведе – економіст

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 гривень може мати місце, але за рахунок скорочення бюджетників.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, аналізуючи пропозицію щодо підвищення заробітної плати з 2017 року до рівня 3200 гривень.

«Скорочення працівників бюджетної сфери вже відбуваються. Зокрема, скорочують медичний персонал державних лікарень, працівників освітньої та культурної сфер, а також держслужбовців», – розповів економіст.

Крім того, додав він, зростання «мінімалки» може відбутися за рахунок девальвації.

«Не варто забувати про заплановану в бюджетній резолюції девальвацію гривні, а саме – зростання курсу з 24,5 до 27,2 гривні за долар, що не підтверджено економічними передумовами», – зауважив експерт.

На його думку, уряд свідомо йде на збільшення державного боргу – як зовнішнього, так і внутрішнього.

Навіть найоптимістичніший прогноз зростання української економіки на 2017 рік не дозволяє подвоювати мінімальні зарплати.

«3% ВВП, враховуючи скрутне становище економічної бази України, – це вкрай низький показник. Дозволити собі підвищення соціальних стандартів можна лише в період економічного зростання, а для двократного збільшення взагалі потрібнен бум. Адже йдеться про зростання не лише зарплат у бюджетній сфері, але й безлічі соціальних виплат, які прив'язані до мінімальної зарплати», – проаналізував Андрій Новак.

Нагадаємо, на початку вересня Володимир Гройсман планував підвищити заробітну плату, проте лише до рівня 1762 грн. Прем'єр переконує, що негативних економічних наслідків збільшення мінімальної заробітної плати не буде.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: