Європа та біженці: експерт розповів, із чим насправді пов'язаний сценарій розпаду ЄС

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Майбутнє Євросоюзу залежатиме від багатьох чинників.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, аналізуючи заяву глави МЗС Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра та низки європейських лідерів про те, що криза, хвиля біженців і Brexit ставлять ЄС під загрозу розпаду.

«Дійсно, є питання мігрантів, але воно багато в чому перебільшене. Тема про те, що мігранти є головною небезпекою, просто розкручена. Якщо взяти кількість мігрантів, які виїхали до ЄС, то потрібно розуміти, що в Євросоюзі близько 500 мільйонів людей. Мігрантів із Сирії було близько 2 мільйонів. Для такої структури, як ЄС, це крапля в морі», – розмірковує політолог.

Мігранти – це перебільшений образ, який створили ЗМІ як проектування страхів європейців з приводу їхнього майбутнього. Мігранти – це скоріше політика страху, ніж реалії.

«Кількість мігрантів, які виїхали до Лівану, Йорданії в процентному співвідношенні набагато більша, ніж до країн ЄС», – підкреслив він.

«Тема розпаду ЄС порушується, тому що та модель, яка планувалася, вийшла в підсумку іншою. Спочатку ЄС планувався як солідарна система, об'єднання заради вирівнювання соціально-економічного розвитку країн. Але в процесі розвитку цього проекту склалося так, що деякі країни виграли більше, вирівнювання не відбулося, а деякі країни й узагалі програли. Солідарності немає. Яскравим прикладом є Греція», – пояснює він.

Крах Шенгену: апокаліптичного сценарію розпаду ЄС немає – експертКраїни Європейського Союзу почнуть посилювати вимоги та можуть закрити кордони через міграційну кризу.

За його словами, ЄС як проект досяг певного рівня, але не переходить у наступну фазу, коли інституції відповідають за вирівнювання рівня життя в усій Європі. Іншими словами, щоб жити добре можна було не лише в Німеччині.

«В цьому основна проблема. ЄС відчув опір урядів деяких країн у питанні відповідальності за інші країни. Криза солідарності призвела до кризи ЄС», – проаналізував Олексій Якубін.

Нагадаємо, до складу Європейського Союзу входять 28 держав. У червні 2016 року у Великобританії пройшов референдум про вихід країни зі складу ЄС.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: