Візовий режим з РФ і продовження земельного мораторію. Головні обіцянки тижня

Читать на русском
Аліна Костюченкожурналіст

Цього тижня головними темами, що обговорювалися в Україні, стали розглянуті парламентом законодавчі ініціативи, процес розведення сил на Донбасі, продовження мораторію на продаж сільськогосподарських земель, а також різке погіршення відносин РФ і США. Останнє, щоправда, навіть якщо й вплине на долю України (в чому сумніватися не доводиться), від українських політиків, на жаль, не залежить. Тому сконцентруємося на внутрішніх новинах нашої країни – важливих і просто цікавих, яких, на нашу думку, більш ніж достатньо. Традиційно «Слово і Діло» подає їх крізь призму виконання обіцянок можновладців.

Топ-3 невиконаних обіцянок

Порошенко і Конституційний суд

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє внести на розгляд ВР законопроект про Конституційний суд у вересні 2016 рокуСказано 6 вересня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Відкриває наш хіт-парад безвідповідальних політиків тижня перша особа держави. На початку вересня Петро Порошенко пообіцяв до кінця місяця зареєструвати в парламенті законопроект про Конституційний суд, а також про Вищу раду правосуддя. І якщо законопроект про ВСП зареєстрований в апараті Ради ще 26 вересня, то ось із законодавчою ініціативою, що стосується Конституційного суду, в Глави держави не склалося. 5 жовтня «Слово і Діло» перевірило стан виконання цієї обіцянки й констатувало: Президент в окреслені ним же терміни не вклався. Взагалі стосунки Порошенка з цим судовим органом складаються дивно. Наприклад, його обіцянка про те, що призначення нових суддів КС почнеться в 2016 році, все ще не реалізована. А вже жовтень, на хвилиночку. І серед членів цього горезвісного органу й донині залишаються люди, призначені ще за Януковича: п'ятірка суддів, з подачі яких, як кажуть, ледь не був визнаний неконституційним закон про люстрацію. Чи треба нагадувати про те, що взимку 2014 року ці самі люди підтримали надання Януковичу диктаторських повноважень?

Вакцинація на словах

Вже не вперше «Слово і Діло» зауважує за народним депутатом Ольгою Богомолець звичку робити гучні заяви (часто – такі, що лежать поза межами її депутатських повноважень), котрі згодом успішно перекочовують до розділу невиконаних обіцянок. Саме така доля спіткала цього тижня її заяву про внесення змін до Державного бюджету на 2016 рік, що стосуються обов'язкової вакцинації від ГРВІ медичних працівників, а також інших людей, що перебувають у групі ризику цієї поширеної й дуже підступної групи захворювань. Заява була зроблена в січні на тлі епідемії грипу. Але минуло майже 10 місяців, 2016 рік закінчується (як і бюджетні кошти), і з настанням холодів саме час було б подумати про здоров'я населення, але обіцяного Богомолець законопроекту про зміни до Бюджету як не було, так і немає.

Кличко обіцяє, скандальний ТЦ будується

Незважаючи на рішення громади, скандальне будівництво торгового центру, що спричинило пошкодження станції метро «Героїв Дніпра» в Києві, триває. Принаймні про це свідчать столичні активісти. 3 жовтня мешканець Оболоні Олександр Антонюк оприлюднив відео, на якому чітко видно процес буріння свердловин під палі майбутнього торгового центру. Тож поки на станції метро, за словами Кличка, проводяться експертизи та укріплювальні роботи (про це ми, до речі, згадували в нашому попередньому огляді), згортати дороге будівництво над нею, схоже, ніхто не збирається. Словом, нічого особистого – тільки бізнес. Між тим, схожі історії в Києві вже траплялися. Найбільш схожа – ситуація з будівництвом на Богдана Хмельницького, що ледь не позбавило киян станції «Театральна». Тепер на місці скандального будівництва розташоване передане міській владі сумнівним шляхом приміщення Музею історії Києва.

Топ-3 виконаних обіцянок

Мораторій на продаж сільгоспземель

Зазвичай у розділі виконаних обіцянок ми розміщуємо реалізовані зобов'язання, покликані поліпшити життя українців. Чи є позитивною новиною продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення – питання доволі дискусійне. Думки політиків та експертів із цього приводу розділилися, хоча більшість із них уже давно натякають на те, що заборона продавати сільськогосподарську землю – це щось з області феодальних порядків... Хоча, звичайно, є й підводні камені. Мабуть, тому «Слово і Діло» зафіксувало дві діаметрально протилежних за змістом обіцянки народних депутатів: глава фракції «Народного фронту» Максим Бурбак заявив, що його політична сила продовження мораторію підтримає, а віце-спікер Ради Ірина Геращенко – що, навпаки, голосувати за нього не буде. В результаті не збрехали обоє, але переміг Бурбак. А все тому, що депутати Ради вирішили почекати з ухваленням остаточного рішення та продовжили цей мораторій, але лише на рік. Мовляв, там подивимося, що з цим робити. Не виключено, що наступного року ситуація повториться.

Хвилинка турботи про природу

4 жовтня Верховна Рада ухвалила довгоочікуваний закон «Про оцінку впливу на навколишнє середовище» №2009а-д. Ініційований депутатом від НФ Анатолієм Дирівим законопроект передбачає, що надання завідомо неправдивих або неповних відомостей про вплив на навколишнє середовище запланованої діяльності, порушення процедури оцінки впливу на навколишнє середовище, в тому числі порядку інформування громадськості, неприйняття до уваги результатів такої експертизи або їх підробки будуть каратися штрафом в розмірі від 50 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто, якщо підприємство, плануючи свою діяльність, не врахує оцінку вплив на навколишнє середовище, або ж приховає його й це буде доведено, йому доведеться викласти від 34,5 тис. до майже 138 тис. грн. А це, погодьтеся, вже сякий-такий стимул берегти природу. Правда, попри те, що цей законопроект подав Дирів, виконана обіцянка зараховується... члену фракції БПП Руслану Демчаку, адже саме він ще в 2014 році обіцяв встановити відповідальність за завдання шкоди навколишньому середовищу. Він не лише проголосував за цей законопроект, але й весь цей час виявляв публічну активність у вирішенні екологічних проблем.

У кіоск тепер не збігати

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко запевнив, що алкоголь у МАФах не продаватиметьсяСказано 25 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Архів

Столичний мер Віталій Кличко заслужив потрапляння до нашого огляду двічі. Цього разу – завдяки обіцянці заборонити продаж алкоголю в МАФах. Вийшло, що він навіть перевиконав своє зобов'язання. Дивіться самі: 22 вересня Київська міська рада обмежила дозволений час продажу алкогольних напоїв в стаціонарних точках торгівлі денним і вечірнім періодом – з 23:00 до 10:00, відповідно до рішення столичних депутатів, продаж алкоголю в магазинах заборонений. Далі більше: 1 жовтня набула чинності повна заборона на торгівлю алкогольними напоями в кіосках. Перші порушники цієї норми, за словами народного депутата Дмитра Білоцерковця, скоро будуть покарані скасуванням дозвільної документації та демонтажем.

Топ-3 обіцянок у процесі виконання

«Очі» для української армії

Огляд найважливіших озвучених цього тижня обіцянок, які українським політикам ще тільки належить виконати, варто почати з питань безпеки. Так, 4 жовтня міністр оборони України Степан Полторак заявив, що вже до кінця року ЗСУ отримають від США 1,5 тис. тепловізорів. Це на додачу до тієї тисячі, яку американці вже подарували Україні в серпні. Це, звісно, не летальна зброя, але й на тому спасибі.

100 тисяч учасникам АТО

Андрій СадовийМіський голова Львова
Садовий пообіцяв 100-тисячну компенсацію кожному учаснику АТОСказано 4 жовтня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Турботу про захисників України вирішив проявити й львівський міський голова Андрій Садовий, який днями пообіцяв, що кожен львів'янин-учасник АТО отримає з казни міста грошову компенсацію в розмірі 100 тис. грн. На це в бюджеті обласного центру на наступний рік будуть закладені 400 млн грн, а самі гроші будуть видаватися протягом 4 років і лише реальним учасникам бойових дій.

Візовий режим із Росією: бути чи не бути?

Як показують результати соціологічних опитувань, відповіді на це питання не мають не лише політики, а й прості українці. Незважаючи на ура-патріотичну риторику окремих політичних сил (наприклад, «Народного фронту» й, зокрема, лідера його парламентської фракції Максима Бурбака), рівень підтримки такої ініціативи серед населення не такий уже й високий. Можливі негативні наслідки цього рішення усвідомлюють і в провладному БПП, чий депутат Олексій Гончаренко вже заявив, що фракція голосувати за нього не буде.

Аліна Костюченко, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: