Війна «Нафтогазу» та «Газпрому» може продовжитися навіть після Стокгольма – експерт

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Судовий процес із «Газпромом» у кращому разі завершиться за три-чотири роки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, аналізуючи заяву про те, що «Нафтогаз» вимагає в Стокгольмі компенсацію за переплачені суми.

«Суд може врахувати, що від самого початку це був великий обсяг газу, який нам не був потрібен, оскільки в нас немає права його реекспортувати. Він врахує, що ми не могли продати його в Європу, тому що там закриті всі контракти й немає можливостей для ринку збуту. Врахує падіння промисловості, тому що ця ситуація від нас не залежить», – припускає Корольчук.

Навіть враховуючи всі фактори, суд не буде сприймати це як однозначний факт те, що ми взагалі мали припинити купувати газ та не виконувати договір.

Підписали договір і не виконуєте, значить, сплачуйте неустойку або сідайте й домовляйтеся.

«Суд щонайменше тричі пропонував домовитися. Це була рекомендація, в судах це нормальна практика. За таких умов просто подається клопотання, знімаються претензії, тому що досягнуто компромісу. Справу можна було вирішити», – розповів експерт.

В нашому випадку суд врахує об'єктивні речі з нашого боку, а необ'єктивні – просто зіграють не нашу користь.

«Може бути рішення не нашу користь. Або судовий процес, затягнуть у часі. Ще Яценюк заявив, що в 2014 році буде попереднє рішення суду, хоча у Стокгольма взагалі немає такого поняття й формулювання. Потім казали про 2015-й, 2016-й. У кращому разі судовий процес завершиться в 2017 році», – вважає він.

Але навіть у такому разі дія контракту не завершується. Суд ухвалить рішення й уже наступного дня і «Нафтогаз», і «Газпром» знову можуть прийти й пред'явити ті ж самі претензії, але вже за минулий рік.

«Важко спрогнозувати, на що вони розраховують. Мало віриться, що політичний момент зіграє ключову роль. Можливо, на те й розрахунок: програли – винен Кремль, тому що підкупив Стокгольмський арбітраж», – проаналізував ситуацію Юрій Корольчук.

Нагадаємо, «Нафтогаз» судиться з «Газпромом» у Стокгольмському арбітражі за двома контрактами – щодо транзиту російського газу до ЄС через територію України та купівлі-продажу Україною російського газу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: