Судний день у ВР: експерт розповіла, яких суддів відстоював БПП

Читать на русском
Ганна Малкінаполітичний експерт

Голосування депутатів із БПП схоже на сплановану акцію, яка має певні цілі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла політичний експерт Анна Малкіна, аналізуючи голосування у ВР за звільнення суддів та заяву Геннадія Москаля про те, що це початок розвалу судової системи.

«Схоже, що цим «оркестром» просто хтось керував», – констатувала Малкіна.

Була здійснена спроба відстояти суддів, особливо з апеляційного суду, через яких і відбувся весь цей цирк.

«Це судді, які захищають олігархічні інтереси», – додала вона.

«Голосування є демонстрацією того, що парламент не є дієздатним і його необхідно розпускати. Але зараз на порядку денному внесення змін до Конституції в частині децентралізації та проведення виборів на Донбасі. Це вимога, що висувається Президенту міжнародними партнерами. Але внести її до зали ВР – це розкол суспільства, парламенту, тому такого рішення не буде», – аналізує експерт.

Можливо, додала вона, це навіть піде на користь і стане виправданням для міжнародних партнерів, тому що це демократія й Президент не має повноважень змусити парламент голосувати.

Затримати не можна заарештувати: як притягнути суддю до кримінальної відповідальності«Слово і Діло» розробило інфографіку щодо процедури притягнення до кримінальної відповідальності українського судді.

«Процедура, прописана в регламенті, була порушена. Це пряма підстава для оскарження, аж до Європейського суду із захисту прав людини», – резюмувала Ганна Малкіна.

Як відомо, голосування тривало близько п'яти годин. Голосів вистачило для відставки 29 суддів із 33.

Відсьогодні набувають чинності нові правила звільнення суддів. Відтепер Рада втрачає право звільняти їх із посад.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: