Затримати не можна заарештувати: як притягнути суддю до кримінальної відповідальності

Читать на русском

Затримати суддю в Україні без дотримання певної процедури неможливо, оскільки кожен працівник Феміди має недоторканність. Загалом для затримання та притягнення до кримінальної відповідальності судді потрібно здійснити 6 кроків, які «Слово і Діло» показало на інфографіці.

Так, першим кроком є ​​винесення слідчим прокуратури або Національної поліції (детективом, якщо це працівник НАБУ) подання про надання згоди на притягнення судді до відповідальності. Після цього місцева прокуратура або Спеціалізована антикорупційна прокуратура має узгодити подання.

Згодом до процедури долучається генеральний прокурор, який має внести до Верховної Ради подання про дозвіл на притягнення судді до кримінальної відповідальності. Це подання має розглянути Верховний суд України й винести своє рішення. Таку ж процедуру проводить парламентський комітет із питань правової політики.

Останнє слово залишається за народними депутатами, які мають проголосувати за цим поданням. Слід зазначити, що на кожному етапі (інстанції) можлива відмова в ухвалі подання, у прокуратурах (місцевій та ГПУ), Верховному суді, комітеті ВРУ або голосуванні парламенту. Подробиці дивіться на інфографіці:

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: