Експерт про Нацгвардію: контрактна армія служитиме владі, а не народу

Читать на русском
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

Контрактна армія доцільна, але за певних умов.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Інституту зовнішньої політики, військовий експерт Григорій Перепелиця, аналізуючи заяву очільника МВС Арсена Авакова про те, що Нацгвардія переходить на контрактну службу.

«Проблема не в переході на контракту армію, а в тому, яка модель буде обрана в розвитку держави. До цього часу в нас була поліцейська модель. Пріоритет надавався внутрішнім військам та МВС. Ми бачили, як внутрішні війська поводилися під час Майдану», – розмірковує Перепелиця.

Потрібно розуміти, наголосив він, що з одного боку, професійна армія є більш підготовленою до виконання своїх завдань, але з іншого – вона віддалена від народу.

Контрактна армія служить владі, але не народу, тим більше під час виконання внутрішніх функцій.

«Якщо Нацгвардія не буде багаточисельною, не буде при цьому обтяжувати Держбюджет, то, в принципі, перехід на контракт може бути доцільним», – вважає Перепелиця.

Військовий експерт Сергій Згурець зауважив, що за умови, що вони здатні забезпечувати високий рівень стандартів, який буде цікавий особистому складу, від цього може бути користь.

Наразі, за його словами, техніка як для Нацгвардії, так і для Збройних сил ускладнюється й призовники за рік військової служби не здатні чітко засвоїти знання своїх предметів.

«Професіонали служать довше й техніку псують менше», – підкреслив експерт.

«Але наскільки це перекликається з політичними нюансами, сказати складно. В будь-якому разі, тенденція переходу на контракт уже є характерною і для Збройних сил, і для Нацгвардії», – резюмував він.

Як відомо, в жовтні-листопаді 2016 року на строкову військову службу планують призвати 5 тисяч осіб. Більшість військових укладають контракт на 4-5 років.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: