Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень перемог

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Саме в такому написанні. На цьому тижні Україна мала багато перемог – може, і невеликих в масштабах країни, але дуже приємних в своїх сферах і галузях. На жаль, не обійшлося і без неприємних новин, але в цілому – давно не пам'ятаю, щоб доводилося виписувати настільки позитивну зведення.

«Укроборонпром» летить уперед

Державний концерн «Укроборонпром» досяг 68-го місця в щорічному світовому рейтингу виробників озброєння за версією видання Defence News. І це не зростання, це зліт – у минулому році він був на 94-му. Тут є суб'єктивний і об'єктивний моменти. По-перше, це викликано тим, що «під парасольку» «Укроборонпрому» в цьому році завели ряд підприємств українського військово-промислового комплексу. По-друге – в цілому, концерн дійсно сильно наростив виробництво озброєнь. В тому числі, для українських силовиків.

Транш МВФ

Україна отримала третій транш МВФУкраїна отримала третій транш Міжнародного валютного фонду в розмірі 1 мільярда доларів. Відповідне рішення було ухвалено 14 вересня на засіданні ради директорів Фонду.

Україна все ж отримала кредитний транш МВФ – ресурс для стабілізації економіки. Правда, в обсязі $1 млрд, а не $ 1,7 млрд. – все-таки наша країна виконала не всі взяті на себе зобов'язання перед фондом. Проте, і це – непогана підмога для української економіки. Зміцнилася, після недавнього просідання, і національна валюта.

Нацбанк знизив облікову ставку

НБУ знижує облікову ставку на тлі низької інфляціїНаціональний банк України з 16 вересня знижує облікову ставку до 15% із поточних 15,5%, пояснюючи свої кроки ціновою стабільністю в країні.

Мабуть, на радощах. З 16 вересня вона становитиме 15% річних. А ось якщо і четвертий транш зайде, то, за словами Валерії Гонтарєвої, до кінця року міжнародні резерви України зростуть з $14,1 млрд. до $17,2 млрд.

Новий бюджет

Проект Держбюджету внесений до Верховної РадиПісля презентації проекту Держбюджету-2017 главою Кабміну Володимиром Гройсманом документ був внесений до Ради.

А тим часом Кабінет міністр схвалив держбюджет-2017 і приготувався віддавати його до Верховної Ради. За попередніми даними: прогнозоване зростання економіки – 3%, зростання бюджетних надходжень – 16,9%, дохідна частина 876,9 млрд грн., видаткова – 790 млрд грн., дефіцит бюджету – 77,5 млрд грн., Мінімальна зарплата – 1762 грн , рівень безробіття до 8,6%, курс долара – 27,2 грн. І 5% ВВП – тобто, 129 млрд. грн – на оборону і безпеку. В цілому непогано. Подивимося, наскільки вдасться зробити це реальністю.

Радбез вимагає кошти

Своєю чергою, Рада національної безпеки і оборони вважає, що фінансування силовиків потрібно піднімати вже в цьому році. «Кабінету міністрів України за підсумками засідання доручено внести зміни до Закону «Про Державний бюджет на 2016 рік» з метою збільшення фінансування Міністерства оборони, Генерального управління розвідки Міноборони, Національної поліції, Державної прикордонної служби та інших силових структур», – заявляє РНБО. Також Рада розширила санкції щодо громадян РФ, причетних до російської агресії проти України і переслідуванню українців, які були «неправомірно затримані, засуджені і досі незаконно утримуються на території Росії».

Звільнені полонені

Терористи «ДНР» звільнили двох заручників. А саме – Володимира Жемчугова і Юрія Супруна. Перший – цивільна людина, що підірвався на розтяжці, втратив зір і обидві руки і звинувачений бойовиками в організації диверсій. Другий – співробітник місії ООН. За словами президента України Петра Порошенка, обидва були звільнені за результатами його переговорів з президентом РФ Володимиром Путіним.

Візит Штайнмайера та Еро

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр та його французький колега Жан-Марк Еро в четвер відвідали Донецьку область, зокрема – побували в Краматорську та Слов'янську. Ці два пани вважаються помірно-проросійським лобі в європейському політикумі. Навряд чи цей вояж сильно змінить їх позиції, але, можливо, підштовхне до більш нейтрального бачення. За підсумками візиту Штайнмайер заявив, що головне завдання на сьогоднішній день – «перетворити маленьке перемир'я (на Донбасі) в велике продовження, а потім повернутися до вирішення проблеми політичним шляхом».

Латвія і «гаманці Януковича»

Україна домовилася про повернення вкрадених чиновниками грошей із ЛатвіїЗаступник генпрокурора України Євген Єнін обговорив із генпрокурором Латвії Еріксом Калнмеєрсом питання повернення в Україну конфіскованих латвійськими органами злочинних активів колишніх українських чиновників.

Ложка дьогтю в ці зведення Латвія конфіскувала в свою користь $50 млн, що заарештовані на рахунках, афілійованих з корупційними схемами чиновників часів Януковича (на думку ряду медіа – в першу чергу, Сергія Арбузова). Втім, заступник генпрокурора України Євген Єнін відвідав Латвію і, за його словами, домовився про узгодження заходів щодо повернення цих грошей в український бюджет.

Кернес та Добкін – підозрювані

У Луценка розповіли подробиці обшуків у КернесаГенеральна прокуратура України підозрює харківських чиновників у розкраданні землі. В ГПУ заперечують політичні або особистісні мотиви.

Цього тижня Генеральна прокуратура України обшукувала будівлі, що належать меру Харкова Геннадію Кернесу та матері народного депутата Михайла Добкіна. Обшуки пройшли в зв'язку з кримінальною справою відносно організації схеми з розкрадання 654 га землі Харкова на суму 4 млрд грн. За версією прокуратури, земля могла бути передана підставним особам корумпованою мерією.

Демобілізація шостої хвилі

Генеральний штаб обнадіяв сім'ї мобілізованих шостої – останньої – черги масової мобілізації. ТВО начальника Головного управління персоналу – заступника начальника ГШУ генерал-майор Володимир Талалай заявив, що, якщо не виникне різкого загострення на фронті, наказ про демобілізацію буде підготовлений до кінця вересня. Отже, до мирного життя солдати, сержанти та офіцери повернуться до кінця жовтня.

Космічні новини

16 вересня з космодрому Куру, що у Французькій Гвіані, стартувала ракета-носій «Вега» з рядом супутників зв'язку на борту. Нам ця новина цікава тим, що маршовий двигун її четвертій сходинці, РД-843, розроблений у КБ «Південне» та виготовлений на «Південмаші». Хороший приклад співпраці України з Європейським космічним агентством.

Три спортивних тріумфу

За підсумками Паралімпіади Україна – третя в загальному медальному заліку після Великобританії та Китаю. На її рахунку 117 медалей – рекордне для українських паралімпійців число. Втім, не виключено, що до наступного дня України все ж обжене США – у них ще є кілька змагань у запасі.

До речі, приблизно те саме сталося на 42-й Шаховій олімпіаді в Баку. Українська чоловіча збірна майже досягла першого місця в командному заліку, але за підсумками додаткових підрахунків очок з'ясувалося, що Сполучені Штати нас все ж трохи обійшли. Проте, друге місце з мінімальним розривом – це неймовірний за нашими старими мірками результат. Українська жіноча збірна, до слова, посіла третє місце. І, нарешті, український боксер з Сімферополя Олександр Усик став чемпіоном світу в першій важкій вазі за версією WBO, перемігши за очками поляка Кшиштофа Гловацький.

Хроніки окупації

Інтенсивність обстрілів на лінії розмежування впала. Бойовики частково дотримуються оголошеного з 15 вересня припинення вогню (зауважимо, що співпала з вищезазначеним візитом Штайнмайера та Еро). Хоча на ряді ділянок це означає лише зниження калібрів, використовуваних для обстрілів українських позицій.

Тим часом, в окупованому Криму проходять «вибори» до Державної Думи РФ. В лапках – тому що сам цей процес ставить під великий сумнів легітимність як виборів на решті території Росії, там і самого парламенту країни-окупанта. У всякому разі, саме цю позицію відстоює МЗС України. І ця позиція знаходить відгук у світової спільноти – так, від спостереження за виборами в Криму відмовилася ПАРЄ, а з заявами про невизнання нової Думи виступили МЗС Литви та Держдеп США.

Згадавши російські «вибори», завершимо дайджест на трохи паскудній ноті. Одним з найбільш яскравих свідчень того, чий насправді Крим, стала заборона в Росії найбільшого інтернет-порталу порнографічних відео PornHub. Так ось, на території Криму заборона не діє. Схоже, Крим все-таки може стати центром тяжіння мільйонів російських туристів. Дивіться, як тепер поспішають!

Керчь. «Лада-Приора» падает с парома в КерчиVideoIdeaProduction

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: