Україна передала Нідерландам викрадені у 2005 році картини

Читать на русском
У посольстві Нідерландів у Києві відбулася передача картин, які були викрадені з музею міста Горна в 2005 році.
Одна з викрадених картин авторства Ізаак Ouwater під назвою Ньивстраат в Хоорне, 1784 рік

У посольстві Нідерландів в Україні відбулася урочиста передача картин голландських художників ХVII-ХVIII століть. Картини були викрадені в 2005 році з музею міста Горн.

На церемонії був присутній генеральний прокурор України Юрій Луценко, передає «Слово і Діло».

Зазначимо, в грудні 2015 року представник музею Західної Фрісландії заявив, що колекція з 24 викрадених у 2005 році картин перебуває в батальйоні ОУН, який намагався виторгувати за ці полотна 50 млн євро.

У середині квітня стало відомо, що співробітники СБУ спільно з правоохоронцями Нідерландів виявили кілька картин, викрадених у 2005 році.

За словами голови СБУ Василя Грицака, було знайдено чотири картини. Міністр закордонних справ Павло Клімкін повідомив, що знайдені картини будуть повернуті Нідерландам після проведення низки експертиз.

30 травня до посольства Нідерландів невідомий приніс картину авторства Ісаака Оуватера (Іzaak Ouwater) під назвою Nieuwstraat in Hoorn 1784 року, яка з великою ймовірністю також є однією з викрадених з музею Західної Фрісландії. Чоловік заявив, що отримав картину у подарунок кілька років тому і приніс її в посольство після того, як дізнався, що вона з викраденої колекції.

Окрім цих 5 картин, про будь-які інші знахідки з колекції не повідомлялося.

15 вересня голландські експерти підтвердили справжність чотирьох з п'яти картин.

Нагадаємо, раніше у Нідерландах пройшов референдум щодо ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: