Чи заблокують Нідерланди ратифікацію Угоди Україна-ЄС?

Читать на русском
Олександр Сушкоексперт з питань інтеграції

Позиція Нідерландів полягає в тому, що потрібно знайти якусь юридичну форму, яка враховувала б особливе становище Нідерландів після референдуму.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко, аналізуючи заяву прем'єра Нідерландів Марка Рютте про те, що без юридичного механізму, який вирішить питання стурбованості Нідерландів із приводу асоціації з Україною, Угоду підписано не буде.

«Можливо, це буде окремий протокол. До самого тексту угоди зміни вноситися не будуть, тому що це спричинить повторну процедуру ратифікації в усіх 27 країнах-членах ЄС. Цей процес завершено й ніхто не повертатиметься до нього», – констатував Сушко.

За його словами, цілком реально, що буде окремий протокол, який, можливо, навіть виключить Нідерланди з деяких пунктів цієї угоди.

«Питання в тому, скільки це відніме часу та якою буде процедура», – підкреслив спеціаліст.

Очевидно, як зазначив експерт, неможливо розраховувати на те, що ситуація вирішиться сама собою, й зараз питання не в Україні, а в уряді Нідерландів та ЄС.

Референдум у Нідерландах: підсумки та реакція світуЗ нагоди сьогоднішнього оголошення результатів референдуму в Нідерландах «Слово і Діло» підготувало підсумкову інфографіку.

«Зрозуміло, що на саміті ЄС розпочато процес пошуку такого рішення, але основного сценарію немає», – додав він.

«Референдум пройшов і зараз має значення лише те, як реагувати на результати, знайти правове рішення, а всі стереотипи, фобії, які й призвели до такого результату, не є важливими. Зараз важливіше, як відреагувати на цю безпрецедентну ситуацію, оскільки вона не прописана в документах і немає процедури її вирішення. Навіть вихід з ЄС прописаний. Зараз усе створюється з чистого аркуша», – пояснив Олександр Сушко.

Нагадаємо, що 6 квітня в Нідерландах проходив референдум щодо Угоди про асоціацію України з ЄС. Тоді більшість громадян Нідерландів висловилися проти ратифікації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: