У «Нафтогазу» немає грошей для проходження опалювального сезону – експерт

Читать на русском
Валентин Землянськийексперт з питань енергетики
Тетяна Бойкоексперт групи РПР з питань енергоефективності

Є велика частка ймовірності виникнення проблем із нестачею газу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів незалежний експерт із питань енергетики Валентин Землянський, аналізуючи ситуацію з підготовкою до опалювального сезону.

«Проблеми з нестачею газу можуть бути або для забезпечення споживачів, або для транзиту. Цей обсяг потрібно закачувати до сховищ. Як це буде зроблено – вже інше питання. Але складність не в джерелах надходження газу, не в підписанні домовленостей та контракту з «Газпромом», – міркує Землянський.

За його словами, основна проблема в отриманні фінансування, знаходженні грошей для закачування газу.

«Наразі в НАК «Нафтогаз» банально немає грошей. 17 млрд куб. м газу – цифра абсолютно адекватна. Часу вистачає. За 2 місяці, що лишилися, можна закачати по 2,5 млрд куб. м газу абсолютно спокійно та заповнити сховища. Питання в грошах, яких немає», – пояснює він.

Водночас експерт «Реанімаційного пакету реформ» Тетяна Бойко додала, що про запаси потрібно було починати думати ще з весни.

Експерт: восени Коболєв може опинитися в ролі цапа-відбувайлаЕксперт проаналізував заяву глави «Нафтогазу» про те, що єдина умова зниження тарифів – зменшення цін на світовому ринку.

«Наразі є низка інших побоювань. Чи не буде такого, що ми будемо спалювати газ, щоб виробляти електроенергію. Це найбільш неефективне використання ресурсів, тому що станом на зараз вугілля недостатньо. Другий аспект: де купувати газ? Скоріш за все, в РФ. Є побоювання, але поки рано говорити про те, що буде катастрофа», – вважає Бойко.

Відзначимо, на початку серпня міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик пообіцяв, що проблем з опалювальним сезоном в Україні не буде.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: