Експерт: кредит від МВФ – порятунок для наших політичних еліт

Читать на русском
Олег Устенкоексперт у сфері економіки

Виділення третього траншу – це поступка Україні від МВФ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, аналізуючи рішення МВФ виділити Україні третій транш розміром в один мільярд доларів.

«Цілком зрозуміло, чому ми не отримували кредит більше року: не було бажаного прогресу на шляху проведення структурних реформ. Очевидними є проблеми з Бюджетом. Зараз МВФ вирішив піти на компроміс та виділив мільярд. Це компроміс і щодо суми, оскільки в меморандумі йдеться про 1,7 мільярда», – констатував Устенко.

На думку економіста, це рішення МВФ було абсолютно правильним. Правильна позиція – дати проблемному позичальнику маленьку суму, а потім більшою сумою мотивувати на досягнення мети.

Мільярд доларів – це порятунок для наших політичних еліт від подальшого просідання валюти, розкручування інфляції, кризи, підриву впевненості населення в завтрашньому дні.

«Але цей мільярд не допоможе повністю. Потрібні додаткові ресурси. Була інформація про те, що четвертий транш може бути більшим, що вписується в логіку МВФ. Питання в тому, що через 2 місяці буде додаткове засідання ради директорів із питанням щодо України», – розповідає він.

Це рішення – перепочинок, полегшення і для населення, і для економічних гравців країни мінімум на півтора місяця, але не для Кабміну. Для парламентарів це також коротка дистанція, яку потрібно пробігти якомога швидше та зробити те, що не зробили за рік до цього.

«У МВФ чітко визначили завдання для України: як мінімум Бюджет не в інтересах популістів», – додав фахівець.

У НБУ розповіли, на що піде третій транш МВФУ Національному банку України назвали сектори, куди буде направлений транш від Міжнародного валютного фонду.

«Ситуація стабілізувалася на деякий час. Буде різке коригування гривні, але крах може бути дуже швидким. А це зростання соціальної напруги й загроза політичній стабільності. В країні в стані війни це ще й питання національної безпеки», – пояснює експерт.

«Якщо парламентарі не будуть діяти, ми буквально за місяць повернемося в ту ситуацію, яка була, але ще й з мільярдним боргом», – проаналізував Олег Устенко.

Як відомо, востаннє Україна отримувала транш від МВФ у серпні 2015 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: