Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень квартирного питання

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Серед основних подій цього політичного тижня – підпал телеканалу «Інтер», арешт глави Цивільного корпусу «Азов» та скандал навколо новопридбаної квартири народного депутата від БПП Сергія Лещенка.

Гарячі новини «Інтера»

Веселощі почалося ще на минулих вихідних. З розкриттям та публікацією електронного листування колишнього шеф-редактора телеканалу Марії Столярової, з якої випливає часткове узгодження інформаційної політики телеканалу з терористами, репутація «Інтера» здорово постраждала. Наприкінці минулого та початку цього тижня біля його будівлі проходили постійні демонстрації. У неділю будівлю телеканалу було підпалено та частково постраждало від вогню. Співробітники були вчасно евакуйовані. Керівництво телеканалу заявило про тиск на пресу. Його критики, як то радник очільника МВС Зорян Шкіряк, своєю чергою заявили, що підпал може бути спланованою провокацією, та керівництво каналу могло знати про нього заздалегідь. З огляду на те, що значну частку мітингувальників під телеканалом складають люди, так чи інакше афілійовані з громадським діячем із неоднозначною репутацією Дмитром Корчинським, можливо, і ця версія має право на життя.

Ситуація з «Інтером»: хто стоїть за підпалом телеканалу? ЕкспертПолітичний експерт поділився міркуваннями щодо ситуації, яка склалася навколо телеканалу «Інтер».

Злі язики подейкують, що зараз за телеканал йде активна боротьба. Так, кліше «антиукраїнського рупору» на нього повісять не зовсім безпідставно – але зараз стоїть питання, хто змусить його працювати на свою користь. З одного боку, явні зусилля з «притиснення» телеканалу докладає «Народний фронт» та афільовані з ним структури – та хто може бути впевненим, що паралельно із захистом національних інтересів вони не спробують схилити канал до політичної співпраці? З іншого боку, ГПУ, здається, все-таки дотяглася до втікача в Панаму екс-очільника Держінвестпроекту Владислава Каськіва. І якщо у неї вийде його екстрадувати – в руках у пропрезидентськи налаштованих сил виявиться людина, що володіє могутнім масивом компромату для притиснення власників опального (вибачте за мимовільний каламбур) телеканалу.

Війна з забудовами і затримання голови київського «Азова»

Окремі бойові дії весь тиждень тривали в київському Святошинському провулку. Там місцева громадськість, протестуючи проти будівництва на території, боролася з представниками забудовника та найнятої ним охороною. У самому буквальному сенсі слова «боролася» – в хід йшли підручні предмети та травматична зброя. У бійці взяла участь як поліція, яка не дуже успішно намагалася розвести сторони по різних кутках рингу, так і представники громадянського корпусу «Азов», які підтримали противників забудови.

У Києві «Азов» штурмує будівництво у Святошинському провулкуПредставники громадянського корпусу Азов штурмують будівництво у Святошинському провулку в Києві. У результаті сутичок є потерпілі.

У п'ятницю представники «Азова» заблокували будівлю Київміськбуду, вимагаючи припинити будівництво на Святошині. Вимоги підкріпили димовими шашками. Поліція розігнала мітинг та затримала одного з організаторів – главу київського осередку ЦК «Азов» Сергія Філімонова. Його звинувачують у хуліганстві.

Хто в губернатори крайній?

Президент України Петро Порошенко оголосив конкурс на зайняття посад глав Житомирської та Харківської облдержадміністрацій. А заодно й шести глав районних державних адміністрацій в Київській, Житомирській, Луганській та Львівській областях. Повний список вакансій та умови конкурсу – на сайті Президента.

Президентська промова

А вже у вівторок, 6 вересня, Петро Порошенко виступив з традиційним зверненням у Верховній Раді. Зазвичай в таких спічах позначають основні пріоритети виконавчої влади. Цей випадок не став винятком. Якщо тезисно, то Порошенко акцентував на: - курс на НАТО та зміцнення військового співробітництва із західними партнерами; - спроби Росії створити на Донбасі власний протекторат, через який можна буде нав'язувати Україні свою політичну повістку; - необхідності бути готовими відбити спробу повномасштабного вторгнення РФ; - однак, разом з тим, необхідність вирішувати проблему конфлікту на Донбасі не військовим, а політико-дипломатичним шляхом.

З окремих цікавих моментів – категорична відмова Президента підтримати скасування студентських стипендій та згадка, що Україна не дозволить іншим державам втручатися в свої церковні справи. І навряд чи йшлося про Ватикан.

Депутати аплодували стоячи. Ну, майже всі. Винятком став згаданий у минулих випусках нашого дайджесту депутат Новинський. Не дивно – власне, дайджест попереднього тижня вам нагадає, чому.

Парламентська робота

Розгляд законів про дерегуляцію. Засідання Верховної Ради онлайнРозгляд Верховною Радою порядку денного, в якому є велика кількість економічних законопроектів.

Стимульована президентської промовою, Верховна Рада трохи попрацювала. Серед законодавчих ініціатив цього тижня: - звернення до Польщі з жалем про нові загострення відносин через історичні питання (а саме через нещодавнє визнання польським Сеймом дій ОУН-УПА геноцидом поляків); - перерисовка адміністративних кордонів у Донецькій та Луганській областях для того, щоб спростити соціальне забезпечення в населених пунктах, що межують з лінією фронту; - заміна юридичного терміну «інваліди» на більш політкоректний «особи з інвалідністю»; - зрівняння виплат сім'ям полонених та зниклих без весті військових із зарплатами військовослужбовців у строю.

Російські вибори – нелегітимні

В Україні не буде голосування на виборах до Держдуми – КлімкінУкраїна заборонила відкриття повноцінних виборчих дільниць у російських дипломатичних установах на українській території.

Так заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін. Причина – включення в систему голосування «Кримського федерального округу». Таким чином, Україна наполягає на сумнівній легітимності обраної таким чином Держдуми РФ. А також вперше відмовляється надавати можливість для голосування громадянам РФ, які проживають на її території.

Квартира Лещенка

Лещенко передасть договір про позику у НАБУ, але не оприлюднитьНародний депутат від БПП Сергій Лещенко обіцяє передати договір позики грошей на покупку квартири в НАБУ, але не буде публічно його оприлюднити.

Багато суперечок та пересудів на кухнях, в кулуарах та в соцмережах викликала новина про те, що народний депутат Сергій Лещенко купив квартиру. І не просту, а величезну, площею під двісті квадратних метрів в елітному районі Києва. І за відповідною ціною – найменше, близько двохсот тисяч доларів. Сам народний депутат стверджує, що в покупці допомогли кошти пасії, що заробляє великі гроші в якості популярного ді-джея, а також позика в сто тисяч від хорошого друга та колишнього шефа, редактора «Української правди» Олени Притули. Все б добре, але, якщо врахувати, що Лещенко вже не журналіст, а депутат, такий займ тягне на конфлікт інтересів, тобто на корупційне діяння. До своєї честі, депутат сам звернувся до Національного антикорупційного бюро з вимогою перевірити угоду. А партія «Демократичний Альянс» оголосила про припинення перебування Лещенка в політраді партії.

Що ж, юридичний аспект справи перевірить НАБУ, а моральному ми присвятили окремий матеріал.

Хроніки окупації

Минулого тижня темп обстрілів українських позицій у зоні АТО значно знизився. Після запровадження режиму припинення вогню бойовики перестали активно використовувати важку артилерію, але продовжують використовувати міномети та легку стрілецьку зброю.

Тим часом, журналіст Денис Казанський оприлюднив записи з блогу сепаратиста Михайла Полинкова. З них випливає, що в терористичному підрозділі «Сомалі» великі проблеми з дисципліною та моральним духом: самодурство та свавілля ватажка Михайла Толстих, більш відомого під кличкою «Гіві», змушує особовий склад задуматися про закінчення терористичної кар'єри. Так тримати, Гіві!

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: