ПАРЄ не відновить Росії право голосу цього року – Кулеба

Читать на русском
ПАРЄ підготувала документ, в якому йдеться про те, що анексія Криму та військова інтервенція в східній Україні порушують міжнародне право та принципи Ради Європи, а ДНР і ЛНР є нелегітимними.

Парламентська асамблея Ради Європи одноголосно ухвалила проект доповіді депутата з Німеччини Марілуїзи Бек, згідно з яким підтверджуються ворожі дії РФ на території України, а також порушення прав людини в окупованому Криму та на Донбасі.

Про це пише на своїй сторінці в Facebook директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик із посиланням на слова постійного представника України при Раді Європи Дмитра Кулеби.

«Комітет з юридичних питань та прав людини ПАРЄ одноголосно ухвалив проект доповіді депутата з Німеччини Марілуїзи Бек на тему «Засоби правового захисту від порушень прав людини на українських територіях, що перебувають поза контролем української влади». І написано в цій доповіді щось таке, що явно підказує, що жодних підстав для повернення Росії немає, що вона як була агресором, так їм і залишилася», – передає слова постпреда експерт.

У документі йдеться про те, що ПАРЄ розцінює анексію Криму РФ і військову інтервенцію в східній Україні як таку, що порушує міжнародне право та принципи Ради Європи. «ДНР» і «ЛНР», створені, підтримувані та активно контрольовані РФ, не мають жодної легітимності з точки зору українського або міжнародного права.

У документі є низка рекомендацій, виконання яких допоможе відновити в правах делегацію Росії в організації.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє в недалекому майбутньому повернути Крим УкраїніСказано 30 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Влада РФ має сприяти незалежному спостереженню за ситуацією з правами людини на всій території України, що перебуває під російським ефективним контролем, включно з Кримом. РФ також має припинити репресії проти осіб, лояльних до української влади на всіх територіях, що перебувають під її ефективним контролем, включно з Кримом, і відновити права кримськотатарського співтовариства.

«Тепер проект має розглянути та ухвалити Парламентська асамблея в жовтні в Страсбурзі», – робить висновок Кулик.

Як повідомлялося раніше, в червні ПАРЄ видала резолюцію про зближення з Росією, після чого делегації України та Великобританії залишили зал узасідання на знак протесту.

Очільник МЗС України Павло Клімкін охарактеризував цей крок ПАРЄ як такий, що підриває авторитет Асамблеї.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: