Ціна санкцій: щомісяця росіяни біднішають дедалі більше

Читать на русском
Реальні, тобто очищені від інфляції, витрати росіян за підсумками серпня, як і раніше, зберегли значення нижче трьох попередніх років.

Російські споживачі продовжують заощаджувати, скорочуючи свої споживчі витрати. Лише за підсумками серпня порівняно з липнем вони знизилися на 2%.

Очищені від інфляції витрати росіян виявилися навіть нижчими за значення 2012 року, повідомляє дослідницький холдинг «Ромир», передає «Слово і Діло».

«Щодо серпня минулого року зростання витрат склало 0,7% на тлі накопиченої інфляції в 6,9%. 7 місяців поспіль середній чек уже зберігає мінімальні значення, що на тлі скорочення витрат говорить про те, що споживачі рідше ходять до магазинів», – йдеться в звіті.

На зростання бідності росіян вказує й висока частка продовольчих товарів у загальному кошику повсякденних витрат, яка після різкого стрибка в липні до 67% знову повернулася до серединної позначки в 50%.

«Але в цьому, мабуть, немає заслуги свідомої економії споживачів на продуктах і пояснення криється в сезонному зниженні цін, зокрема на овочі й фрукти», – вважають аналітики «Ромира».

В результаті реальні, тобто очищені від інфляції, витрати росіян за підсумками серпня, як і раніше, зберегли значення нижче трьох попередніх років, а серпневий показник реальних витрат виявився навіть нижчим за нульову точку відліку в січні 2012 року, опустившись до позначки 98%.

У Москві члени «Єдиної Росії» зірвали лекцію про незалежність УкраїниУ Москві члени партії «Єдина Росія» зірвали лекцію про незалежність України. Вони скандували «Крим – це Росія!» та ставили провокаційні питання.

«Таким чином, дія санкцій і погіршення макроекономічної ситуації в Росії під впливом зовнішнього тиску знаходить відображення в погіршенні добробуту населення РФ. Однак високий рівень внутрішньої пропаганди в країні перешкоджає ефективному переведенню фактів погіршення рівня життя населення в протестні настрої. Цей тренд здатний підтримуватися інформаційною кампанією близько півроку, після чого її стримуальна роль почне знижуватися», – коментує директор аналітичної групи Da Vinci AG Анатолій Баронін.

Як повідомлялося раніше, на окуповані території Донбасу з Росії прибули щонайменше 150 одиниць військової техніки та озброєння за останній тиждень.

Нагадаємо, через обмеження транзиту, запроваджені Росією проти України, на українсько-білоруському кордоні стоять майже 130 вагонів з українськими товарами, які прямували в Середню Азію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: