Боргова залежність: чи можна обійтися без чергового кредиту МВФ?

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Складно довіряти таким заявам, оскільки часто в них внутрішній політичний компонент переважає над реальністю.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив консультант з економічних питань Центру Разумкова Володимир Сіденко, аналізуючи ситуацію з наданням кредиту МВФ та заяву глави Мінфіну про готовність Фонду ухвалити рішення вже найближчим часом.

«Такі заяви вже неодноразово звучали. Немає поки що навіть повідомлення про те, що це питання поставлене на порядок денний засідання ради директорів МВФ», – констатував Сіденко.

На його думку, слід розділяти два напрямки – поточне фінансове балансування та довгострокову стратегію розвитку країни.

«Поточна ситуація останнім часом стала погіршуватися. Підтвердженням цього є розміщення України в числі трьох країн з імовірним дефолтом. Це створює тиск на країну, але не варто перебільшувати цей фактор у контексті більш серйозних проблем у рамках не надто вдалої політики реформ», – міркує він.

За його словами, є чимало питань до того, наскільки вимоги МВФ реально сприятимуть трансформації країни. Поки що є переважно заходи тиску, утискання та скорочення, але невідомо, чи будуть створені нові галузі, які мають потенціал розвитку.

Кредит мимоволі: що не так у співпраці між Кабміном та МВФ?Затримка з наданням кредиту МВФ може призвести до непередбачуваних наслідків для української економіки. Кредитори натякають на необхідність проведення непопулярних реформ, наслідки яких можуть бути вбивчими для рейтингів чинної влади.

«У цьому плані є претензії до взаємодії з МВФ. Якщо вона триватиме в такому напрямку, який в основному скорочує та руйнує, то виникає питання: навіщо взагалі така співпраця?», – підкреслив фахівець.

Як уточнив консультант, у нас як була архаїчна структура експорту та недорозвинена система промислової діяльності, так і залишається.

«Соціальний і гуманітарний капітал – фактори зростання економіки. Якщо МВФ нав'язує своєю політикою утискання цієї сфери, то ми стикаємося із сумною перспективою. Можна скоротити всю сферу освіти та медицини, а потім заявити, що ми домоглися фіскального балансу. Тільки кому потрібні такі результати?», – пояснив Володимир Сіденко.

З іншого боку, в експертному середовищі існує думка, що відмова в транші призведе до того, що країна не зможе розрахуватися з іншими боргами, які потрібно повернути цього року, що в результаті здійснить тиск на гривню й спричинить девальвацію та низку інших негативних наслідків.

Додамо, що, за словами очільника Мінфіну, транш МВФ потрібен для того, щоб розморозити інвестиції інших кредиторів.

Нагадаємо, що в березні 2015 року МВФ ухвалив чотирирічну програму кредитної допомоги Україні в розмірі 17,5 мільярдів доларів. У липні 2016 року Фонд призупинив перерахування третього траншу кредиту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: