Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень оновлення

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

У Києві – парад, в Україні – новий посол США, під Врадіївкою – чергове вбивство, а близько російсько-українського кордону та в окупованому Криму – військові навчання. Тиждень був дуже емоційний.

Парад і Дуда

Головною новиною тижня стало святкування 25-ї річниці незалежності України. Столиця відзначила його великим військовим парадом, який спочатку викликав багато суперечок: як так, парад під час війни, навіщо це все? Однак навіть більшість критиків, подивившись на подію, змінили гнів на милість: всім своїм наповненням, від нової музики та нової парадної уніформи до скасування знаменитого механічного «прусського кроку» учасників, парад засвідчив відрив від старих радянських традицій.

Незалежність України принципова для безпеки Польщі – спільна декларація Порошенка і ДудиПрезиденти Польщі та України підписали спільну декларацію до Дня незалежності України, в якій відзначили важливість відновлення миру в нашій країні.

Особливо зворушливим виглядало нагородження погонами генерал-майора Героя України Ігоря Гордійчука: після поранення під Іловайськом ветеран найстрашніших битв, а зараз директор Київського військового ліцею імені Богуна все ще не дуже добре ходить, тому вийти до трибуни йому допомогли побратими. В своїй промові на параді Президент України Петро Порошенко прямо назвав Збройні сили України основним гарантом незалежності країни, а керівництву РФ нагадав вірш Маяковського «Долг Україні». А саме рядок: «товариш москаль, на Україну далебі не скаль». Вип'ємо ж за те, щоб такі мови дійшли до однієї з наступних рядків: «чуєш, сурми заграли: годину розплаті настав».

Серед інших, в параді взяв участь і президент Польщі Анджей Дуда, який приїхав в ці дні до Києва.

Новий посол США

А за день до свята, 23 серпня, до Києва прибув новий посол США Марі Йованович. Раніше вона вже працювала у нас у 2001-2004-му скандалі із заступником посла. Тоді вона допомогла розкрутитися «кольчужному скандалу». Залишається сподіватися, що цього разу все буде добре.

Врадіївка 2.0: неспокійна ніч біля Кривоозерського відділення поліції на МиколаївщиніВночі в Миколаївській області було неспокійно, місцеві жителі Кривого Озера намагалися штурмувати місцеве відділення поліції.

Вбивство в Кривому Озері

Всього три роки пройшло з найжорсткішою спроби вбивства співробітниками міліції мешканки Врадіївки Ірини Крашкової. І ось, в двадцяти кілометрах від Врадіївки, в смт Криве Озеро ще одна подібна історія. У ніч на 24 серпня шестеро поліцейськообразних істот забили на смерть на дворі його власного будинку, на очах у його власній матері 31-річного Олександра Цукермана. За попередніми даними, поліцейські прибули до будинку за викликом дружини вбитого, з яким у них виник конфлікт. До моменту їх прибуття він вже спав у гаражі у власній машині, звідки вони його витягли, закували в наручники та били до смерті, яка настала внаслідок кількох пострілів у груди з травматичного пістолета. Спочатку місцева поліція намагалася зам'яти злочин, в звіті на своєму сайті зворушливо згадавши, що «в процесі затримання чоловікові стало погано» і не уточнюючи, що погано йому стало внаслідок розстрілу в упор. Тепер вже зам'яти не вийде: після того, як місцеві жителі мало не рознесли відділення, справа вийшла на рівень керівництва МВС і Нацполіції. В Криве Озеро прибула її глава Хатія Деканоїдзе та пообіцяла звільнити всіх місцевих поліцейських. Особливо цікавим є той факт, що один з передбачуваних вбивць раніше був звільнений з лав поліції, не зумівши пройти атестацію, але відновився через суд.

Вдома у ректора-хабарника НАУ знайшли мільйониСБУ провела обшуки в квартирі ректора-хабарника Національного авіаційного університету та виявила в квартирі валюту понад 4,5 млн грн.

Хабарник із НАУ

Друга новина, що змушує згадати те, скільки проблем в країні ще не подолано – новина про затримання виконувача обов'язків ректора Національного авіаційного університету Володимира Харченка. Співробітники САП та НАБУ взяли його на гарячому при спробі взяти хабар у 170 тисяч доларів США за призначення на посаду одного з професорів. А під час обшуку в квартирі виявили ще 5 млн. гривень – ось і вір після цього в скрутне становище університетської науки. Підозрюваному загрожує до 12 років позбавлення волі за свій вік в 75.

Новий термін для електронного декларування

У конфлікті навколо електронного декларування, передісторію якого ми викладали в минулому випуску, втрутився Президент. За його словами, система буде запущена в повну силу 1 вересня. При будь-якій погоді. Віримо, сподіваємося, чекаємо.

Підозра 18 росіянам

А генеральний прокурор України Юрій Луценко порадував новиною: 18 вищим військовим і цивільним чинам РФ, від радника президента РФ Сергія Глазьєва до міністра оборони Сергія Шойгу, були відправлені підозри про вчинення ними злочинів проти України, зокрема – виконання явно незаконних наказів. Для затравки Генеральна прокуратура опублікувала ряд записів, на яких Глазьєв обговорює з депутатом Держдуми Костянтином Затуліним провокації на території України заради відторгнення цих територій на користь РФ. Забавно, що Глазьєв рішуче спростував сам факт розмов, але не встиг узгодити брехню з іншим їх учасником: Затулін факт діалогів підтвердив, але заявив про монтаж і зміну порядку слів.

Хроніки окупації

Тим часом в окупованому Криму тривають репресії. Заарештований окупаційною адміністрацією Олександр Костенко, обвинувачений у побитті співробітника «Беркута» та незаконному зберіганні зброї, може втратити понівечену при затриманні руку, якщо його негайно не прооперувати – повідомляє уже звільнений український активіст Геннадій Афанасьєв. Погіршується здоров'я й у заступника глави Меджлісу Ільмі Умерова, який страждає на цукровий діабет, а зараз, за ​​рішенням окупаційного суду, знаходиться на примусовому лікуванні в психіатричній лікарні.

Тим часом, бойовики «ДНР» зображують навчання з висадки десанту з моря, а російські силовики оголосили про підготовку до навчань «Кавказ-2016», в рамках яких біля кордону з Україною сконцентрована маса техніки та особового складу. Схоже на одночасну спробу психологічного тиску на Україну та Захід і прикриття ротації своїх підрозділів на сході України і в окупованому Криму.

І хороша новина: Головне управління розвідки України заявляє, що 22 серпня під час роботи комісії штабу 2-го АК «ЛНР» щодо встановлення причин розкриття реальних прізвищ кадрових військовослужбовців ЗС РФ, що виконують завдання на командних посадах в 6-му окремому мотострелковому полку м. Стаханова, заступник командира полку підполковник Станіслав Єршов (позивний «Клен») погрожував начальнику штабу корпусу підірвати себе гранатою, в результаті чого був примусово роззброєний та спрямований на психіатричне обстеження у військовий госпіталь в Ростов-на-Дону. Операція з деанонімізації, що схвилювала росіян до втрати зв'язку з реальністю, була проведена волонтерами спільноти «ІнформНапалм». Так тримати!

Віктор Трегубов спеціально для «Слова і Діла».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: