«Європейський вал»: облаштування «Стіни» в обіцянках політиків

Читать на русском
Як українські політики своїми обіцянками будували Стіну на кордоні з Російською Федерацією та що з цього вийшло.
Арсеній Яценюк та «Стіна»

Після військової агресії Росії в Криму, а також на сході України багато політиків зробили популістські заяви про облаштування «Стіни» вздовж усього українсько-російського кордону. До самих політиків ми повернемося трохи згодом.

Робота над «Стіною» кипіла, гроші з Держбюджету відправлялися на роботи, але обіцяного облаштування всього кордону навіть за 2 роки так і не відбулося, пише «Слово і Діло».

Як виглядає «Стіна» на кордоні з РФУ 2015 році в межах Чернігівської та Харківської областей на кордоні з Росією було обладнано понад 230 км протитанкових ровів і 75 км захисної огорожі

Як стало відомо, в рамках проекту вже витратили 400 млн грн на роботи в Харківській і Чернігівській областях. У 2015 році було обладнано понад 230 км протитанкових ровів, 45 км контрольно-слідової смуги, майже 103 км рокадних доріг і 75 км захисної огорожі, встановлені спостережні вежі, а також оснащені опорні пункти для особового складу та захисні споруди для пасажирів у пунктах пропуску. Крім того, розгорнуті системи ураження та відеотехнічного контролю.

Після оприлюднення звітності деякі нардепи самі побували в місцях проведення будівельних робіт і, побачивши результати, направили депутатські звернення до правоохоронних органів із вимогою провести перевірку цих об'єктів. Пізніше керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив про порушення відповідного провадження.

Але навіть після звернення до правоохоронних органів нардепи з коаліції, а саме від «Народного фронту», звернулися до Кабміну із закликом продовжити роботу над «Стіною» або, як її ще називають, «Європейським валом». Депутат від цієї фракції Віталій Корчик заявив, що «все йде за планом», а політики, які подали заяви до НАБУ та САП, займаються популізмом. Хто з них правий, а хто винен, вирішить суд, але політики мають самі відповідати за свої обіцянки.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк має намір залучити 40 тисяч переселенців з Донбасу для будівництва «Стіни» на кордоні з РФСказано 20 жовтня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Побудувати так звану «Стіну» було передвиборчою обіцянкою «Народного фронту». В їхній програмі було чітко прописано, що політсила обіцяє сприяти в будівництві та облаштуванні державного кордону. Такі обіцянки зафіксовані в наступних нардепів: Андрія Іванчука, Сергія Пашинського, Олександра Кодоли та інших.

Також обіцянки щодо спорудження «Стіни» давав і лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк, який спочатку пообіцяв залучити 40 тисяч переселенців із Донбасу для будівництва «Стіни», а пізніше вирішив переробити проект облаштування кордону й назвав його «Європейським валом». Залучити переселенців екс-прем'єру так і не вдалося, а ось затвердити нову редакцію проекту він зміг.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв, що найближчим часом всі КПП на кордоні з Росією відновлять свою роботуСказано 18 жовтня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Крім колишнього глави Кабміну, обіцянку щодо кордону давав і Президент України Петро Порошенко. Так, 18 жовтня 2014 року він пообіцяв, що найближчим часом всі КПП на кордоні з Росією відновлять свою роботу. Але через військові дії Україна й досі контролює частину кордону на Донбасі, навіть попри Мінські домовленості.

Втім, «Народний фронт» не зупинився на старих обіцянках і вирішив знову порушити тему «Європейського валу». 22 серпня 2016 року народний депутат Андрій Тетерук заявив, що його фракція лобіюватиме питання фінансування цього проекту. За словами депутата, крім коштів для завершення будівництва, необхідне також законодавче врегулювання цього питання.

Чим завершиться будівництво «Стіни» або «Європейського валу», поки невідомо, але сам факт перевірки проекту облаштування антикорупційними органами викликає недовіру до прозорості використання коштів держорганами. Але такі заходи безпеки на україно-російському кордоні дійсно потрібні в зв'язку з можливими майбутнімі провокаціями та спробами агресії, тож сподіваємося, що правоохоронці вирішать усі суперечки політиків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: