Заплатив, вийшов, утік: хто з політиків «пропіарився» на скасуванні застави корупціонерам?

Читать на русском
Обіцянки скасувати можливість застави за злочинців-корупціонерів лунають щоразу, як виходить на волю й зникає черговий відомий хабарник, однак вони ніколи не виконуються.

Днями в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі заявили, що вимагатимуть за вихід судді Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса з-під арешту заставу в розмірі 3,7 млн грн. Щоправда, сам Чаус вирішив до цього не доводити й утік від гріха подалі. Однак вихід під заставу корупціонерів, на жаль, є дуже поширеною практикою в українському судочинстві. Сценарій до болю знайомий: злочинця ловлять на хабарі, заарештовують, потім суд ухвалює рішення про вихід під заставу, підозрюваний вдягає електронний браслет (у кращому разі) і безслідно зникає. І хоча розмір застав зазвичай є досить солідним (наприклад, «діамантовому прокурору» Шапакіну призначили заставу в розмірі 6,2 млн грн), порівняно з тими сумами, які вони незаконно привласнили, – це просто крапля в морі.

Саме тому вже досить давно лунають резонні заяви про скасування можливості виходу під заставу для корупціонерів. Погано тільки, що у депутатів, які про це говорять, не вистачає чи то впливу, чи то політичної воля для того, щоб нарешті припинити це безглуздя.

Так, наприкінці березня 2015 року нардеп Андрій Парубій обіцяв, що наполягатиме на включенні до порядку денного сесії законопроекту про неможливість внесення застави за підозрюваних у корупції та сепаратизмі. Підозрюваних у сепаратизмі, щоправда, дійсно не відпускають під заставу, але повністю виконаною цю обіцянку назвати не можна, оскільки відповідний законопроект тоді так і не був включений до порядку денного парламенту.

Через півроку, в жовтні 2015-го, Парубій повторив свою спробу, заявивши, що законопроект про заборону звільнення корупціонерів під заставу буде розглянутий Радою 8 жовтня. Але знову не впорався: парламент не встиг розглянути проект закону №3066 «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо розширення кола осіб, до яких не можуть бути застосовані окремі види заходів)».

Антон ГеращенкоРадник Міністра внутрішніх справ України
Геращенко запевняє, що розроблений ним законопроект про аспекти застосування застави буде прийнятоСказано 26 липня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Ухвалити законопроект, що закріпить окремі аспекти застосування застави обіцяв депутат від «Народного фронту» Антон Геращенко. Поки що ця обіцянка має статус «у процесі виконання». Заявив він про це 26 липня минулого року. Відповідний законопроект – «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо незастосування запобіжного заходу у вигляді застави до осіб, які скоїли корупційні злочини)» №2324а-1 – був внесений (щоправда, не самим Геращенком, а його колегою по фракції Романом Заставним), але досі не розглядався парламентом.

Ще один «народнофронтівець» Леонід Ємець заявив, що розробить законопроект, що дозволить підвищити розмір застав. «Однозначно значно підвищимо відповідальність адвоката, прокурора та судді за затягування строків або бездоказові подання та рішення. Приведемо суми застав до реального стану речей. Коротше, недопустимо випускати злочинців під смішну заставу або тероризувати невинуватих арештами в СІЗО», – запевнив 26 лютого цього року нардеп. Проте станом на 21 липня Ємець так і не зареєстрував у Верховній Раді проект закону щодо запобіжних заходів, які не дозволять відпускати злочинців під незначну заставу.

Нарешті, відносно нещодавно, 13 липня, колишній міністр охорони здоров’я, а нині народний депутат і член «Народного контролю» Олег Мусій заявив, що його партія також ініціює законопроект щодо заборони застави за корупційні злочини. Поки що ніхто з членів «Народного контролю» цього не зробив, хоча, як зазначалося вище, щонайменше один такий законопроект уже лежить у Верховній Раді.

Нагадаємо, 14 червня Голосіївський районний суд Києва заарештував колишнього топ-менеджера компанії «СЄПЕК» Андрія Кошеля на два місяці з альтернативою внесення застави в розмірі 200 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: