Запуск е-декларування: які обіцянки роздавали політики

Читать на русском
Майже через півроку в Україні була запущена система електронного декларування, щоправда, поки лише в тестовому режимі.

15 серпня о 00:00 в Україні було запущено електронне декларування доходів і майна державних службовців. Щоправда, поки запуск є неповноцінним, оскільки е-декларування не отримало спеціальний сертифікат від Держспецзв'язку.

Деякі українські політики висловилися з цього приводу, в тому числі й міністр юстиції Павло Петренко, який навіть давав декілька обіцянок щодо е-декларацій, пише «Слово і Діло».

Очільник Мін'юсту наполягає, що електронне декларування має бути запущене в повному обсязі, відповідно до законодавства. Позиція Петренка підтверджується і його обіцянками щодо е-декларацій: усі три обіцянки міністр виконав. Першим зобов'язанням міністра стало запровадження цієї системи, яка, власне, й була де-юре запущена 15 серпня.

Наступна обіцянка міністра стосувалося скасування пункту про перенесення запуску системи е-декларацій на 2017 рік, який був внесений до законопроекту про Держбюджет. 16 лютого Верховна Рада підтримала скасування цього пункту. Останнім зобов'язанням Петренка було презентувати саму систему е-декларування. Вона була представлена суспільству 15 березня.

Також декілька обіцянок щодо е-декларування давав і Володимир Гройсман – як на посаді спікера Верховної Ради, так і прем'єр-міністра. Ще перебуваючи на посаді голови парламенту він пообіцяв, що нардепи підтримають зміни до законопроекту про електронне декларування, що 15 березня парламентарі й зробили. А наприкінці травня Гройсман заявив про плани запустити е-декларації до кінця серпня.

Народні депутати також встигли роздати кілька обіцянок. Так, член фракції «Самопомочі» Єгор Соболєв дав дві обіцянки, які виглядають популістськими. 15 серпня він пообіцяв особисто перевірити кожну декларацію, яка буде внесена до моменту сертифікації системи, а також заявив, що вимагатиме притягнення до відповідальності осіб, які саботують повноцінний запуск системи е-декларування.

Юлія Тимошенко під час парламентських виборів 2014 року пообіцяла зобов'язати чиновників і депутатів декларувати не лише доходи, а й витрати, а {Сергій Пашинський – запровадити обов'язкову перевірку декларацій чиновників, політиків, суддів. Обидві обіцянки політики виконали, підтримавши 14 жовтня 2014 року законопроект про запобігання корупції. Колега Пашинського з фракції «Народного фронту» Максим Бурбак після внесення деяких правок до законопроекту про е-декларування, які, по суті, «кастрували» документ, пообіцяв підтримати узгоджену з ЄС редакцію закону про е-декларації. 15 березня 72 нардепи від фракції «НФ» із 81 присутнього підтримали цю редакцію, в тому числі й Бурбак.

Попри виконання цих обіцянок, сам факт запуску е-декларування без відповідної сертифікації викликає занепокоєння. Відповідно до заяв низки юристів та політиків, тестова робота електронних декларацій може позбавити кримінальної відповідальності чиновників, які встигнуть їх подати до сертифікації, оскільки через відсутність сертифіката ця е-декларація не може бути доказом у суді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: