Між війною і миром: думки експертів про можливий розрив дипвідносин Києва та Москви

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Варіант розриву дипломатичних відносин між Україною і РФ може мати місце й подібний прецедент уже був.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог, директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник, аналізуючи інформацію про те, що РФ опрацьовує варіант розриву дипвідносин з Україною.

«Ми знаємо, що у випадку розриву дипломатичних відносин РФ і Грузії посередником виступала Швейцарія. Вона регулювала відносини та займалася усіма консульськими питаннями. У нашому випадку, якщо до цього дійде - буде так само. Ризик розриву є, тим більше, що формально Україна не погодила російського посла й формально є підстави для того, щоб піднімати питання про розрив дипломатичних відносин», - розмірковує Бортник.

На його погляд, сьогодні українсько-російські відносини досягли негативного піку.

«Навіть в 2014 році, незважаючи на всі ті події, відносини були кращими, аніж зараз. Сьогодні дійсно існує ризик якихось збройних втручань РФ в українські справи», - вважає політолог.

Клімкін пояснив, чому Україна ще не розірвала дипвідносини з РосієюПавло Клімкін стверджує, що при необхідності Київ може розглянути питання введення візового режиму з РФ

Політолог Віктор Небоженко зазначив, що в цій ситуації варіант, коли між ворогуючими країнами третя держава бере на себе дипломатичні функції - не найгірший.

Директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко констатував, що після Криму і Донбасу взаємини РФ і України зіпсовані всерйоз і надовго.

Тому, за його словами, навіть якщо і призначать нового посла, то він буде свого роду «смотрящим» за Україною з вікон фортеці в облозі, тому що російське посольство в Києві сприймається саме так.

Нагадаємо, після відставки Михайла Зурабова з посади посла РФ в Україні, Москва запропонувала кандидатуру Михайла Бабича. Україна відкинула цю кандидатуру.

Відзначимо, екс-депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов заявив, що Михайло Бабич є однією з найбільш похмурих фігур російської політики, і переконаний, що він напевно допоміг би створити «шпигунське гніздо».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: