Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень інформаційної перемоги

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Головною новиною минулого тижня стала публікація вмісту електронної поштової скриньки співробітниці «Міністерства держбезпеки ДНР» Тетяни Єгорової. З огляду на те, що вона у них працювала кимось на кшталт місцевого Мінінформації, у розкритих даних виявилося багато цікавого, включаючи підтвердження співпраці зі структурами терористів з боку окремих українських телеканалів.

Розкриття Єгорової

Вміст скриньки Єгорової було опубліковано у вигляді посилання на Твіттері, заведеному на її ж ім'я. З визнанням - мовляв, не можу більше брехати, читайте все. З боку більше схоже на вдалу роботу хакерів, ніж на результат покаяння.

Як би там не було, листи, викладені в архівному файлі, справжні. Це підтвердили окремі їх ні адресати, включаючи, наприклад, російського журналіста Павла Канигіна. Листів там море, так що бажаючим їх розібрати треба вивільнити під це багато часу.

Листування з «ДНР»: свобода слова в стані війни може призвести до втрати незалежностіМедіаконсультант прокоментував скандальну ситуацію з листуванням між телеканалом «Інтер» і представниками «ДНР».

В основному, в архіві - робоче листування. Єгорова організовує взаємодію з журналістами, вирішує, кому дати, а кому не дати акредитацію, кого має сенс вербувати і агітувати, а кого - ні. Розділяє журналістів на потенційних друзів і явних ворогів.

Особливий інтерес представляє листування Єгорової з українськими журналістами. Так, виявилося, що свої сюжети з «МДБ ДНР» узгоджували на телеканалі «Інтер» і «112-му каналі». Особливо весело вийшло з «Громадським ТБ» і ICTV: їхні журналістки писали Єгоровій з проханням про акредитацію на території, тимчасово контрольованій терористами. Причому використовуючи чудове формулювання «сподіваємося на подальшу співпрацю». Правда, сама Єгорова їх тільки висміяла - акредитацію вони, судячи з усього, так і не отримали.

Попова пішла у відставку

Тим часом 3 серпня в відставку пішла Тетяна Попова - заступник міністра інформації України, яка активно виступала проти публікації особистих даних журналістів, викритих в спробах співпраці з «ДНР».

Нове голодування Савченко

Того ж дня, 3 серпня, народний депутат від «Батьківщини» Надія Савченко заявила про початок голодування протесту. Вона вимагає відновити процес переговорів про обмін полоненими. Пікантність ситуації в тому, що процес особливо і не припиняється. Інша справа - що полонених обмінюють повільно, але тут, ясна річ, все залежить від поступливості «того боку». На 8 серпня Савченко та її прихильники анонсували мітинг під АП. У свою чергу, інший колишній бранець кремлівського режиму, Геннадій Афанасьєв, засудив таке рішення, вказавши, що активну участь в розкручуванні цього мітингу беруть відверто антиукраїнські сили.

Суд над «Торнадо»

В Оболонському районному суді Києва триває суд над вісьмома бійцями колишньої спецроти МВС «Торнадо», яких звинувачують у низці тяжких злочинів, від створення злочинного угруповання до грабежу і вбивства. Суд іде нервово: в залі підсудні кидаються фекаліями і заявами на кшталт «Де ви були, поки ми на сході два роки помирали?», Зовні міліцейські кордони осаджують їх прихильники, включаючи декількох народних депутатів. Зокрема, неоднозначно відомий Семен Семенченко. Тим часом свідки озвучували також деталі, що виходять за межі висунутих прокуратурою звинувачень. Зокрема, розповідали про згвалтування (переважно гомосексуальні) і знущання, які підсудні застосовували до людей, які потрапили до їхніх рук. Втім, істинність цих свідчень поки не доведена.

Справа бійців «Торнадо»: змова влади проти добровольців чи боротьба з криміналітетом?Політолог поділився міркуваннями щодо справи бійців добровольчого батальйону «Торнадо» та протестів під будівлею суду.

Посол ти!

У минулому огляді ми згадували, що РФ хотіла запропонувати Україні в якості посла колишнього КГБшниками Михайла Бабича. Так ось: на цьому тижні стало відомо, що Україна відмовилася. Нова кандидатура Кремлем поки не названа.

Обмін валют

З цього тижня громадяни України зможуть купувати і продавати валюту на суму до 150 тис. грн без пред'явлення паспорта. Так вирішив Нацбанк, взявши до уваги стабілізацію на валютному ринку.

Повний перехід на ProZorro

З 1 серпня набула чинності норма, згідно з якою всі державні тендери, які перевищують певні порогові значення, повинні проходити через систему електронних закупівель ProZorro. Тобто все більші держзакупівлі тепер будуть на увазі. Це не просто перемога - це, не побоїмося цього слова, «перемога».

Хроніки окупації

Цей тиждень на лінії розмежування був спокійнішим за попередній, але все одно дуже напруженим. Гарячі точки залишаються ті ж, з промзоною Авдіївки на передньому краї. З цікавого, 3 серпня російська сторона СЦКК вперше підтвердила обстріли з боку окупованих бойовиками територій, в тому числі і з заборонених калібрів.

З іншого боку, заступник голови місії ОБСЄ на Донбасі Александр Хуг на прес-конференції поскаржився на перешкоди в роботі, що створювались його людям на підконтрольній «ЛНР» території. Також він відзвітував про результати фотополювання ОБСЄшних безпілотників на техніку бойовиків. Серед іншого, на опублікованих фото - до 50 одиниць техніки в Дебальцевому і бронетягачі прямо біля житлових будинків в Новогригорівці. І навіть російська станція радіоелектронної боротьби Р-330Ж «Житель» в тому ж населеному пункті.

Ну і, нарешті, в суботу, 6 серпня, хтось підірвав машину ватажка бойовиків «ЛНР» Ігоря Плотницького. Сам терорист, за свідченнями подільників і даними української розвідки, був серйозно поранений. Втім, дані про те, наскільки серйозно, різняться.

Вже через кілька годин ця новина породила новий міні-хіт українських футбольних фанатів.

Жирний сєпар Ігорьок, їхав на машині...Ultras Dynamo .Kyiv TV

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: