Листування з «ДНР»: свобода слова в стані війни може призвести до втрати незалежності

Читать на русском
Олександр Піддубниймедіаексперт

Ми вже бачили багато випадків, коли «Інтер» зневажливо ставився до своєї аудиторії, до української частини населення.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів медіаконсультант Олександр Піддубний, аналізуючи ситуацію з листуванням між представниками телеканалу «Інтер» і «ДНР», яке потрапило до мережі.

«Ми пам'ятаємо виступи заборонених зірок, зокрема на новорічному «вогнику». Тоді обіцяли забрати ліцензію, але цього так і не сталося. Були й інші випадки, коли телеканал порушував норми моралі та закону. Тому, скоріш за все, й зараз жодного покарання не буде», – розповідає Піддубний.

Більш кричущий сигнал у цій ситуації, на його думку, полягає в тому, що низка людей, які ще нещодавно захищали журналістів, акредитованих у т. зв. «ДНР», та закликали сайт «Миротворець» не публікувати списки, називаючи це персональними даними, вже поводяться інакше.

РФ витрачає на пропаганду більше, ніж увесь Держбюджет України – експертЕксперт пояснив, чому створення нових телеканалів не допоможе Україні в інформаційній війні

«Ми бачимо зараз тези про те, що співпраці журналістів із терористами не має бути, що в обхід Києва журналісти не мають в'їжджати на територію «ДНР», тому що не можна працювати з терористами за цивілізованими законами», – пояснює медіаконсультант.

З огляду на це, СБУ має дати однозначну оцінку та створити механізми, щоб надалі таких випадків з акредитацією в терористів не було.

При цьому експерт підкреслив, що «Інтер» – не поодиничний випадок. Були й інші сліди переписок різних видань.

За його словами, днями було оприлюднено фото журналіста польського радіо в зоні АТО зі зброєю в руках.

«У цій ситуації варто пам'ятати, що журналіст, який бере в руки зброю, автоматично стає учасником конфлікту», – зауважив він.

«Україна перебуває в умовах війни. Класика пропаганди, яка включається автоматично під час війни, говорить про те, що в державі, яка веде війну, журналістики не існує. Свобода слова в разі іноземної агресії може призвести до втрати незалежності», – резюмував Олександр Піддубний.

Нагадаємо, взимку телеканал «Інтер» потрапив під перевірку Нацради з питань телебачення та радіомовлення через трансляцію російських фільмів, а також через інцидент із нецензурною лексикою в прямому ефірі продюсера Марії Столярової, яку згодом депортували з країни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: