«Нафтогаз» завершив півріччя з рекордним прибутком

Читать на русском
НАК Нафтогаз України опублікувала неперевірену аудиторами фінансову звітність компанії як окремої юридичної особи (не консолідовану) за I півріччя 2016 року.

За результатами I півріччя 2016 «Нафтогаз» отримав чистий прибуток в розмірі близько 21 млрд грн.

Про це йдеться у фінансовому звіті компанії, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу НАК «Нафтогаз України».

НАК «Нафтогаз України» опублікувала неперевірену аудиторами проміжну фінансову звітність компанії як окремої юридичної особи (не консолідовану) за I півріччя 2016 року.

Основними факторами, які зумовили формування позитивного результату від діяльності, стали наступні доходи в загальному розмірі 34,3 млрд грн:

• 18,8 млрд грн валового прибутку від надання послуг по транзиту природного газу

• 12,9 млрд грн валового прибутку по сегменту «Оптова торгівля природним газом»

• 2,6 млрд грн – інші доходи, зменшені на інші витрати (дохід від дооцінки природного газу, відновлення резерву сумнівних боргів і т.д.)

Зазначені доходи частково в сумі 12,5 млрд грн було зменшено на:

• 5,5 млрд грн ПДВ, донараховані на вартість послуг з транзиту для ПАТ «Газпром». З 1 січня 2016 року згідно з Податковим кодексом України операції з транзиту природного газу для ПАТ «Газпром» обкладаються ПДВ. Сума зазначеного ПДВ відноситься до складу витрат, оскільки він не відшкодовується покупцем. Нафтогаз очікує, що суми ПДВ буде відшкодована ПАТ «Газпром» після прийняття відповідного рішення Стокгольмським арбітражем

• 4,2 млрд грн фінансові витрати (відсотки по кредитах і т.д.)

• 2,8 млрд грн втрати від курсових різниць, які компанія понесла через девальвацію гривні. Заборгованість «Нафтогазу» по кредитах в іноземній валюті на початок 2016 року становила близько 2,8 млрд дол. Курс гривні до долара змінився з 24,00 грн/дол. на початку року до 24,85 грн/дол. в червні 2015 року, що призвело до збільшення заборгованості компанії в гривневому еквіваленті та відображенню шкоди в звіті про фінансові результати

Сума прибутку, отриманого компанією за I півріччя 2016 року, не враховує витрат на збільшення резерву сумнівних боргів в розмірі 1,0 млрд грн, оскільки відповідно до постанови КМУ від 03.10.12 р. №899 нарахування такого резерву до затвердження фінансового плану в установленому законодавством порядку заборонено.

Після прийняття фінансового плану компанія відобразить в складі інших операційних витрат витрати на збільшення резерву сумнівних боргів, що призведе до погіршення фінансового результату.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: