Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень священства та спецназу

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Головною подією тижня стали цілих дві хресних ходи, присвячених хрещенню Русі Володимиром – московського і київського ізводів. Всупереч очікуванням, усе пройшло майже гладко і майже без провокацій. НБУ порадував зниженням облікової ставки, а ГПУ – затриманням Олександра Єфремова, цього разу за звинуваченнями, які не передбачають можливості звільнення під заставу. До безумовно поганих новин можна віднести зростання напруженості і втрати в зоні АТО.

Генпрокуратура: знайшли зброю, затримали Єфремова

В кінці минулого тижня генпрокурор України Юрій Луценко заявив про виявлення в одному з озер Києва зброї «чорної сотні» – снайперської гвинтівки, з якої вбивали людей на Майдані. За даними генпрокурора, зброю, якою користувалися співробітники «Беркута», допоміг вивезти людей, «що стояв на Майдані», але виконував команди тодішнього міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. В результаті стало відомо, що підозрюваний – глава об'єднання ветеранів Афганської війни, ГО «Ніхто, крім нас» Олександр Ковальов.

Луценко розповів, хто вивів «Беркут» з КиєваГенпрокурор Юрій Луценко заявив, що людина, яка допомогла втекти «Беркуту» з України та втопила їх зброю після розстрілу Майдану сам був серед учасників Майдану.

А до кінця цього тижня, 30 липня, ГПУ порадувала іншою значущою новиною – був затриманий видний регіонал, фактичний «господар Луганщини» в певні історичні періоди, Олександр Єфремов. Ледь-ледь не встиг відлетіти у Відень. На відміну від попередніх його затримань, зараз його підозрюють у посяганні на територіальну цілісність України, а таке звинувачення унеможливлює вихід під заставу.

Новий посол РФ

До речі, про територіальну цілісність: Росія змінила главу свого посольства в Україні. Замість Михайла Зурабова представляти інтереси РФ в нашій країні офіційно буде Михайло Бабич – екс-силовик, що послідовно служив у ВДВ, КДБ і ФСБ. Нічого не вдієш, вдала кандидатура.

«Життя» Рабіновича

І про колишніх регіоналів: нардеп Вадим Рабінович, залишив лави «Опоблоку», і його колега Євген Мураєв створили нову партію під назвою «Життя». Що ж, щось мені підказує, що цю партію буде дуже любити раніше належний Рабіновичу, а нині – Мураєву телеканал NewsOne, а також те, що вона буде «пастися» на тому ж електоральному полі, що і «Опоблок».

Нова облікова ставка

І одним рядком: із 29 липня НБУ знизив облікову ставку з 16,5% до 15,5%.

Хресні ходи

Переходимо до головної новини тижня: двох хресних хід на честь Дня хрещення Русі.

Перша з них, від Московського патріархату, довго бродила Україною і прийшла до Києва 27 липня. Незважаючи на всі побоювання, жодних ексцесів не відбулось. Втім, це стало зрозуміло вже тоді, коли в Києві у складі ходи були помічені «опоблоківці»-олігархи Бойко і Новинський: хто ж влаштує ексцес, коли такі особи в строю.

За даними поліції, в цій хресній ході взяли участь до 14 тисяч осіб, за даними організаторів – до ста тисяч.

Хресна хода, субсидії та англійська для чиновників. Головні обіцянки тижняЗабезпечення мирного проведення хресної ходи УПЦ МП, програма розвитку Укрзалізниці та впровадження англійської мови як обов’язкової для низки чиновників – ось головні виконані обіцянки тижня, що минув.

Друга, від Київського патріархату, відбулася наступного дня, 28 числа. За даними поліції в ній узяли участь до 15 тисяч прихожан. Тут не було Новинського й Бойка, зате був Президент України Петро Порошенко. Згодом він зустрівся з представником Вселенського патріархату, архієпископом Тельмісскім Іовом, що гостює в Україні, і в діалозі з ним знову закликав Константинопольську церкву допомогти з облашутуванням в Україні власної автокефальної церкви.

Великий Брат пригляне

Ще однією цікавою ініціативою Президента цього тижня стало розширення мережі відеокамер на вулицях українських міст. Причина: недавня загибель журналіста Павла Шеремета показала, що поліції і спецслужбам досить накладно ловити терористів, дії яких потрапляють лише на деякі випадкові відеозаписи. З одного боку, багатьох це «піднапружить», з іншого – на гібридній війні й так особливо не розслабишся.

Навчання

Не забуваймо й про конвенційну війну. Цього тижня в Україні завершилися спільні з США навчання «Сі Бриз 2016», а також другий етап широкомасштабних командно-штабних навчань «Південний вітер 2016».

День ССО

29 липня було засноване і вперше відсвятковане нове військове свято України – День Сил Спеціальних Операцій. Також Президент Петро Порошенко нагородив 51 бійця ССО, які відзначилися в боях в зоні АТО. Вітаємо бійців зі святом – вони заслужили!

Експерт пояснив, чому РФ може піти на ескалацію конфлікту на Донбасі під час ОлімпіадиПолітолог поділився міркуваннями щодо ймовірної ескалації конфлікту на Донбасі та подальших дій РФ на тл скандальної ситуації з Олімпіадою.

Хроніки окупації

На жаль, у зоні АТО цього тижня почалося загострення. Гарячі точки ті ж самі (Авдіївка, Щастя, Світлодарська дуга, околиці Новотроїцького, Приазов'я), але інтенсивність як обстрілів, так і спроб запустити диверсійно-розвідувальні групи з боку російсько-терористичних військ різко зросла. Зросли і втрати з обох сторін.

Тим часом у Донецьку закривається ще одне велике підприємство – завод «Норд». Але зберігається інтрига: ще не ясно, його відразу на металобрухт поріжуть, чи спочатку «націоналізують» на користь «республіки», а точніше – найкращих її людей.

До слова, про найкращих людей: ватажки терористів Олександр Захарченко та Ігор Плотницкий синхронно перенесли «вибори в місцеві органи самоврядування» на окупованих територіях. Тепер на 6 листопада.

Поставимося ж із розумінням.

Віктор Трегубов, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: