ВР продовжує відпускати злочинців на волю: «закон Савченко» амністував тисячі ув’язнених

Читать на русском
За даними ГПУ, за останні 6 місяців під дію закону Савченко потрапили 40 тисяч засуджених, у тому числі за тяжкі та насильницькі злочини.

Протягом півроку дію так званого «закону Савченко» було застосовано до майже 40 тисяч осіб, що перебували в установах відбування покарань. Достроково звільнено з місць ув’язнення 5,5 тисяч осіб.

Так, на волю вийшли майже 800 засуджених за умисне вбивство, понад 1 тисяча – за розбій, 150 гвалтівників (ст. 152), понад 600 осіб – за злочини пов’язані з наркотиками, пише «Слово і Діло» з посиланням на дані ГПУ.

За оцінками правоохоронців, тисячі достроково звільнених злочинців стали однією з причин стрімкого зростання статистики скоєних злочинів.

Нагадаємо, одним із найбільш резонансних злочинів стало подвійне вбивство зі згвалтуванням у Ладижині Вінницької області. Тоді злочин вчинив щойно звільнений за «законом Савченко» ув’язнений місцевої колонії. Також відповідний закон «амністував» колишніх скандальних високопосадовців Ігора Зварича та Віктора Лозінського. В ГПУ вже пообіцяли розробити поправки до ухваленого закону, щоб обмежити можливості для дострокового звільнення особливо небезпечних злочинців.

Нагадаємо, півроку тому Верховна Рада ухвалила так званий «закон Савченко», яким дозволила скорочувати термін ув’язнення засудженим, зараховуючи один день перебування у слідчому ізоляторі за два дні перебування в установах відбування покарань.

Спочатку закон викликав схвалення громадськості, тому що в багатьох випадках підозрювані дійсно перебували в слідчих ізоляторах невиправдано довго. Проте після початку дії закону практика застосування показала іншу проблему: на волю почали масово достроково виходити засуджені за тяжкі та насильницькі злочини.

Завтра, 17 травня, парламент планує ухвалити в цілому інший подібний закон №2033a авторства народних депутатів майже зі всіх демократичних фракцій. Як зазначено в пояснювальній записці, документ дозволить застосувати спрощену процедуру апеляції для засуджених за тяжкі та особливо тяжкі злочини, включаючи засуджених до довічного позбавлення волі.

Згідно з позицією авторського колективу, скористатися новою процедурою оскарження вироку зможуть близько 8,5 тисяч осіб, справи яких можуть бути переглянуті апеляційним судом за місцем відбування покарання, що за певних зусиль зможе призвести до виправдальних вироків. Варто зазначити, що цей законопроект уже викликав низку протестів зі сторони правозахисників та родичів жертв злочинних дій, які вважають його «замовним та небезпечним для суспільства».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: