Тандем Ердоган-Путін: у що виллється союз диктаторів? Аналітик

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

РФ зараз дуже вигідно, щоб руйнувався демократичний світ та світ свободи.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Валентин Краснопьоров, оцінюючи ймовірність створення нового союзу між лідерами РФ і Туреччини.

«Що більше буде урядів із диктаторами на чолі, то краще й простіше буде Путіну домовлятися та грати виключно на інтереси держав. Процес, який відбувається сьогодні в Туреччині, – це відкат від демократичних свобод і взагалі від світської форми влади, що небезпечно й наближає ментальність влади Туреччини до ментальності російського керівництва. Тому підозра щодо спільності подальших дій є», – розмірковує Краснопьоров.

Разом із тим, як зауважив експерт, зараз дуже важливою буде реакція США.

«Проблема в тому, що США взяли курс на відхід від серйозного впливу на процесаи на Ближньому Сході. Чи готові вони включатися в Туреччину? Це вже залежатиме від нової адміністрації. Складність у тому, що це все відбувається одночасно з президентськими перегонами», – пояснив він.

Європа отримала те, за що боролась: Ердоган – демократично обраний диктаторВійськовий історик проаналізував імовірність та наслідки повернення смертної кари в Туреччині в зв'язку зі змінами до Конституції.

В будь-якому разі, як наголосив політичний аналітик, вже є підстави вважати, що ментально турецька влада наближається до російської.

«В цьому небезпека режиму. Навряд чи переворот влаштував сам Ердоган, але те, що він його спровокував і буде використовувати в своїх цілях, цілком можливо. А мета – узурпувати владу та стати «султаном». Така Туреччина може стати союзником Росії», – наголосив експерт.

Як припустив аналітик, такий союз може обернутися тим, що багато країн, які брали участь у демократичних процесах, відійдуть подалі.

«Відповідальність за те, що відбувається в Туреччині, лежить також і на ЄС. Потрібно було міркувати над поступовою політикою європеїзації Туреччини. На жаль, цього не відбулося», – констатував спеціаліст.

За його словами, з 2000 року йшов процес відходу від світських форм і потрібно було якось домовлятися з Ердоганом. Цей шанс було проґавлено.

«В результаті, скоріш за все, ми отримаємо біля кордонів Європи ще одну диктаторську державу», – резюмував Валентин Краснопьоров.

Додамо, сьогодні, 27 липня, в Кремлі повідомили, що зустріч президента Росії Володимира Путіна з турецьким лідером Реджепом Таїпом Ердоганом відбудеться 9 серпня в Санкт-Петербурзі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: