Переговори Лаврова та Керрі: на Близькому Сході РФ фактично витіснила США – експерт

Читать на русском
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

Головним предметом цих переговорів є вирішення глобальних проблем, оскільки вже очевидно, що США, претендуючи на глобальне лідерство та намагаючись зберегти його, зазнають краху.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту зовнішньої політики, конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця, аналізуючи зустріч держсекретаря США Джона Керрі та глави МЗС РФ Сергія Лаврова в Лаосі з приводу посилення військового співробітництва в Сирії.

«США вже не можуть впоратися з багатьма глобальними проблемами. Сирія на сьогодні є головним викликом для Штатів у контексті їхніх стратегічних інтересів на Близькому Сході. Послаблення США використовується РФ, яка набирає все більшої ваги та впливу. На Близькому Сході Росія фактично посунула США», – розмірковує Перепелиця.

За його словами, очевидно, що після невдалого перевороту Ердоган також буде вибудовувати модель ісламського авторитарного режиму, що, безумовно, призведе до кардинальної зміни зовнішньої політики Туреччини.

Підсумки воєнної кампанії РФ у Сирії: втрати та наслідкиСлово і Діло зібрало найважливіші статистичні дані, аби показати, у що Кремлю вилилась воєнна операція в Сирії, яка тривала з кінця вересня 2015 року по середину березня 2016-го.

«Туреччина може перейти в ранг союзників РФ, тим більше, що скоро відбудеться зустріч із Путіним, і такий союз може кардинально змінити конфігурацію на всьому Близькому Сході», – зауважив конфліктолог-міжнародник.

На його думку, вже в діях та заявах Ердогана є антиамериканський підтекст.

«Це вже риси можливої нової зовнішньої політики, яка матиме антиєвропейський та антиамериканський напрямок. Тоді Туреччина, безумовно, увійде у сферу впливу РФ, а США втратять свої позиції», – пояснив експерт.

Тим більше, вже є рішення Варшавського саміту НАТО про відновлення діалогу та запрошення РФ до спільного штабу з боротьби з «Ісламською державою».

«Минулорічна риторика США була іншою. Якщо РФ хоче боротися з «Ісламською державою», то нехай бореться, але окремо від коаліції. Зараз це очевидна демонстрація слабкості США, й Росія розглядатиме це саме так, виставляючи американцям нові умови», – проаналізував ситуацію Григорій Перепелиця.

Нагадаємо, в Пентагоні заявили, що домовленості між США та Росією з приводу сирійської політики не означають початку поглибленого військового партнерства.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: