Зрив приватизації: чому не знайшлося жодного претендента на ОПЗ? Експерт

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Дуже багато факторів спровокували провал конкурсу з приватизації ОПЗ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ілля Несходовський, аналізуючи ынформацыю про те, що на участь у конкурсі з продажу ОПЗ не надійшло жодної заявки, що призвело до провалу приватизації заводу.

«Ситуація полягає в тому, що щойно ОПЗ був підготовлений до продажу, то навколо нього для того, щоб його не продали, щоб люди, які там залишалися на посадах, продовжували керувати фінансами ОПЗ, почало виникати багато різноманітних скандалів. Це стосується й питання наявності боргу ОПЗ», – пояснює Несходовський.

«У сукупності це призвело до того, що багато з тих, хто, можливо, хотів би взяти участь у приватизації заводу, втратили інтерес і конкурс провалився», – констатував він.

Як припустив експерт, до кінця літа ситуація навряд чи зміниться, оскільки представляються об'єкти з відповідними ризиками, а саме – з наявністю суттєвого боргу перед структурами, пов'язаними з Коломойським.

«Не виключено, що ще одна причина в наступному: розуміючи, що структури Коломойського матимуть суттєві переваги перед іншими інвесторами, останні просто не захотіли подавати свої заявки», – зауважив економічний експерт.

При цьому, за його словами, встановлено обмеження на участь російських структур у конкурсі, але виписано в умовах приватизації це таким чином, що виникли ризики для цих компаній.

«Передбачалося, що серед інвесторів не має бути жодного власника з російським корінням. Це може призвести до того, що конкурс взагалі буде визнаний недійсним», – проаналізував ситуацію Ілля Несходовський.

Нагадаємо, в травні прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв, що до аукціону щодо приватизації ПАТ «Одеський припортовий завод» не будуть допущені підприємства країни-агресора.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: