Експерт про ЗВТ із Канадою: революції в економіці не відбудеться

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Є речі, які не вирішити виключно скасуванням мит та ставкою на торгову політику. Зокрема, питання технічних стандартів чи електротехнічних параметрів.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт з економічних програм Володимир Сіденко, аналізуючи інформацію про те, що Україна підписала Угоду про ЗВТ із Канадою.

«Канада не належить до великих торгових партнерів України. Це визначається тим, що країна далеко розташована. Багато угод втрачають сенс, коли є така відстань. Ми можемо шукати варіанти, пов'язані з виробництвом машинобудування, шахтними роботами, сектором виробництва енергетичного обладнання. Проте це має супроводжуватися системними промисловими рішеннями всередині країни», – пояснює Сіденко.

По-друге, як зауважив він, економічна структура Канади орієнтується на сировинні галузі, які своєю чергою націлені на американський ринок.

«Якоїсь революції ЗВТ з Канадою не здійснить», – наголосив економіст.

Порошенко запросив канадський бізнес купувати українські заводиПрезидент України Петро Порошенко запросив підприємців із Канади взяти участь у процесі приватизації в Україні.

Щодо сектора сільського господарства, то, за його словами, навряд чи Канада має потребу купувати в нас великі обсяги аграрної продукції, оскільки є набагато ближчі джерела.

Звичайно, як додав Сіденко, товарообіг у деяких сферах дійсно буде розширений, але загальний ефект буде досить помірним.

«Більшою мірою є сенс розраховувати на довгострокові ефекти, які будуть пов'язані з можливістю через Канаду виходити на американський ринок. Але це також потребуватиме серйозних інституційних заходів, які не вичерпуються виключно скасуванням мит», – вважає він.

На його переконання, наслідки цієї угоди, скоріш за все, будуть довгостроковими.

Нагадаємо, що переговори про ЗВТ між країнами тривали протягом п'яти років.

За словами Президента України Петра Порошенка, ЗВТ із Канадою за 7 років зніме 99% бар'єрів у торгівлі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: