Економічного дива від ЗВТ з Канадою чекати не варто – експерт

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

Безумовно, Канада робить дуже багато, щоб допомогти Україні в економічному секторі, але якогось прориву від ЗВТ чекати не варто.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи інформацію про те, що прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо в липні приїде в Україну підписати угоду про ЗВТ.

«Від самого початку наші торгові та економічні відносини були незначними в зовнішньому обсязі просто з тієї причини, що ми віддалені географічно та перебуваємо на різних ринках. Відповідно, очікувати, що буде якийсь ефект, який можна порівняти із ЗВТ з ЄС, безумовно, не варто», – пояснює аналітик.

На його думку, пріоритетним залишається ринок ЄС, тому що це третина нашого експорту та імпорту.

«У ситуації з Канадою – це менше 2% у товарообігу», – повідомив економіст.

«Якщо ми говоримо про торгівлю між двома країнами, то Канада не є нашим найбільшим торговим партнером. Але для певних компаній вона може стати основним ринком. Є багато фірм, які повністю працюють на цей ринок, але загалом для країни це не настільки суттєво», – аналізує Жолудь.

Також, як зазначив експерт, будь-які зниження бар'єрів – це потенційна можливість виходу на ринок та отримання доходів.

При цьому, за його словами, потрібно розуміти, що до вступу в СОТ Україна почала готуватися в середині 90-х, і подібні міжнародні угоди – справа багатьох років, тому важливо, що Україна змогла вийти на рівень ще однієї ЗВТ.

Як повідомляється, Джастін Трюдо на запрошення Президента Петра Порошенка має відвідати Україну 9-11 липня.

Нагадаємо, що переговори про ЗВТ між країнами тривали протягом п'яти років.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: