Як посієш – так і пожнеш. Підкуп виборців у самому розпалі

Читать на русском
Максим Кречетовжурналіст, блогер

Від довиборів до ВР відразу в семи округах (відбудуться вже цієї неділі) сьогодні шуму значно менше, ніж від довиборів в одному лише 205 окрузі в Чернігові минулого року. Тоді, як усі пам'ятають, Геннадій Корбан рясно сіяв серед виборців гречку, а глава ДУСі Сергій Березенко з «молодої команди» Черновецького-Порошенка сіяв конверти з грошима. Технології підкупу (найчастіше – непрямого) нікуди не поділися, але чи то криза, чи то жадібність, чи апатія громадян вплинули на масштаби цього мерзенного явища.

Ще в 2014 році Президент із помпою підписав закон про кримінальну відповідальність за підкуп виборців. Відповідати за цей злочин, між іншим, належить обом сторонам угоди, але виборцям сьогодні ніхто цього чомусь не розтлумачує – жодних попереджень і соціальної реклами з цього приводу не виявлено на жодному з округів. Після згаданих вище виборів у Чернігові Петро Порошенко голосно обурювався підкупом виборців (згадуючи, щоправда, лише гречку, й ані слова про гроші), заявляв про необхідність вирішувати проблему, але про жодного затриманого або хоча б оштрафованого за це широка громадськість так і не дізналася.

В окрузі прифронтовому

А тепер докладніше про те, що вдалося дізнатися з відкритих джерел про підкупи виборців у семи округах. Почнемо з округу, де зареєстрована рекордна кількість кандидатів – 107! Це на Луганщині, округ №114. У двометровому бюлетені є кілька знакових для місцевого виборця прізвищ. На жаль, фаворити гонки належать до категорії «ватних» і не зовсім зрозуміло, чому саме лояльного до Президента депутата від цього округу Юрія Гарбуза знадобилося призначати губернатором, віддавши округ проросійським силам – можливо, це частина домовленостей. Втім, стаття не про це.

Довибори-2016, округ №151: обери свого кандидата (тест)«Слово і Діло» підготувало тест, який, ґрунтуючись на передвиборчих програмах, допоможе визначитися з кандидатом за 151 округом.

Віртуозом схем підкупу називають Сергія Шахова, одного з активних учасників створення т. зв. «ЛНР». Дивно, що замість виправних установ посиленого режиму він спокійнісінько «мітить» до Верховної Ради. Жителям округу роздають так звану соціальну карту благодійного фонду «Наш край – Луганщина». Логотип картки повністю збігається зі стилістикою партії «Наш край» (курирує проект, як відомо, заступник глави Адміністрації Президента Віталій Ковальчук).

А ось відомого «литвинівця» Валерія Мошенського спостерігачі від громадянської мережі «ОПОРА» спіймали на непрямому підкупі виборців (за рахунок свого благодійного фонду він встановив дитячий майданчик поруч із будинком культури в Білолуцьку, а також подарував лікарні в Новопскові машини швидкої допомоги з брендом свого фонду).

До Верховної Ради на маршрутці

У 27 окрузі (Дніпро) інтрига посилилася після відмови від участі у виборах Оксани Томчук – цю талановиту адвокатесу висував «УКРОП». З огляду на те, що округ звільнився після складання депутатських повноважень нинішнім мером міста, «УКРОПівцем» Борисом Філатовим, шанси правозахисниці оцінювалися як вельми непогані. Що ж стосується підкупу виборців, то найчастіше це закидають «ватному» кандидату, другу Олега Царьова Загіду Краснову. Частиною «аукціону небаченої щедрості» став проїзд у міських маршрутках за ціною в одну гривню. А колишній перший віце-мер Анатолій Крупський для своєї агітації розгорнув пересувні медичні центри, які надають безкоштовні послуги виборцям.

У Чернігові закон до лампочки

У 206 окрузі (Чернігів) найбільше звинувачень у підкупі звучить на адресу провладного кандидата Максима Микитася. Глава «Укрбуду» активно замінює котли в будинках виборців, ставить хрести на церквах, фарбує лавки, ремонтує дитячі майданчики, роздає подарунки дітям. Шоправда, ЗМІ повідомляють, що він таки став фігурантом кримінального провадження за підозрою в підкупі виборців. Про це пишуть у своїх акаунтах народні депутати. Але чи покарають фаворита Банкової?

Довибори-2016: імовірні претенденти на перемогу в 206 окрузіУ Чернігові пройдуть довибори в одномандатному виборчому окрузі, що розташований у центрі міста.

Дещо комічна, але також із кримінальним «душком», трапилася історія з підкупом виборців кандидатом від аграріїв Григорієм Ткаченком. Той замість заявлених календарів і футболок став раптом роздавати лампочки. Його люди обіцяють роздати їх стільки, скільки потрібно – хоч 10, хоч 15 тисяч. Чи проллють ці лампочки виборцям світло на те, що їхні голоси хочуть купити – скоро побачимо, але дивно, що про «лампочну справу» мовчать правоохоронні органи.

Курорт і вила

У прикарпатському окрузі №85 в підкупі найчастіше звинувачують кандидата в народні депутати Володимира Цвіля. Він і сам на своїй сторінці в Facebook розміщує пости про те, як люди отримують матеріальні блага в рамках агітації за нього. Крім того, його звинувачують в організації дитячих свят із безкоштовною роздачею морозива й призів. Але в непрямому підкупі звинувачують також і кандидата від «УКРОПу» Віктора Шевченка – брата нардепа Олександра Шевченка, з яким вони разом володіють курортом «Буковель». Виборці його округу активно дякують кандидату за прекрасний і безкоштовний відпочинок на цій туристичній базі.

Ще одному кандидату від «УКРОПу», Ірині Констанкевич (округ №23, Волинь) також дорікають непрямим підкупом, і також – шляхом роздачі путівок до дитячого табору «Артек-Буковель». Є інформація й про те, що агітатори за кандидата Людмилу Кирдій пропонують від 200 гривень за голос. А кандидат від «Радикальної партії» Сергій Була безкоштовно роздає такі потрібні в господарстві селян вила. Нібито для того, щоб винести на них «злочинну владу»...

Полтавські «бобри»

Страх і ненависть на 114-му окрузі: хто балотується до Ради від Луганської області?На виборчому окрузі номер 114, із центром у Станиці Луганській, повним ходом іде підготовка до проміжних виборів народних депутатів України. Слово і Діло зробило короткий огляд організації та учасників цього дійства.

А ось в окрузі №151 на Полтавщині, крім морозива, роздають іще й шифер. Так, після нещодавньої бурі багатьом довелося ремонтувати дахи своїх будинків, але приймаючи допомогу на суму понад 43,5 гривень (3% мінімальною зарплатою), виборець стає співучасником злочину. Але це все «дрібниці» – найбрудніша кампанія в окрузі ведеться кандидатом від «Батьківщини» Русланом Богданом. Цей однопартієць Надії Савченко у минулому був тісно пов'язаний із кримінальним світом (угруповання «Бобри»). А за своєї колишньої каденції у ВР «проштовхнув» лише один закон, який захищає інтереси паливно-енергетичного бізнесу (про відтермінування погашення заборгованостей підприємств цього сектора). Під нього в окрузі створено цілі піраміди й нібито благодійні фонди з єдиною метою – скупки голосів за цього кандидата. На цьому тлі нескінченні «свята морозива» від «опоблоківського» кандидата Олександра Березянського виглядають блідо, хоча також є протизаконними.

Свято з гидким присмаком

Ну й, нарешті, округ №183 у Херсоні. Тут «ОПОРА» вказує на двох головних порушників – главу Херсонської обласної ради Андрія Путілова (балотується від «БПП») і «тимошенківця» Юрія Одарченка. Перший обіцяв фінансування капітальних витрат (ремонти корпусів, добудова приміщень для шкіл і дитячих будинків, будівництво нових квартир і т. д.), влаштовував розважальні масові заходи (школа плавання на найбільшому міському пляжі, концерти, футбольні матчі та інше). А потенційний депутат Юрій Одарченко організував мобільну «Академію ігор» для сімейного відпочинку та розвитку дітей.

Європейські чиновники йдуть у відставку, коли стає відомо навіть про такі, за нашими мірками, дрібниці, як використання службової машини, щоб відвезти дитину до школи або перевезти особисту шафу. А в нас десятки й сотні публікацій у пресі про очевидні злочини не стають приводом для покарання винних. Але найсумніше те, що в Україні різного роду подачки не вважаються суспільством чимось ганебним і принизливим. І якби ж то люди брали, що дають, а голосували по совісті – але ж ні, совість продана за вила, морозиво, гроші, шифер, гречку... Євромайдан, кажете? Безвізовий режим нам потрібен? Навіщо? А головне – за що?!

Максим Кречетов, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: