Страх і ненависть на 114-му окрузі: хто балотується до Ради від Луганської області?

Читать на русском
Максим Нечипоренкожурналіст, Слово і Діло

На виборчому окрузі №114, із центром у Станиці Луганській, повним ходом іде підготовка до проміжних виборів народних депутатів України, які призначені на 17 липня цього року. Вибори пройдуть у зв'язку з достроковим припиненням депутатських повноважень народного депутата від «БПП» Юрія Гарбуза, що був призначений головою Луганської ВЦА. «Слово і Діло» зробило короткий огляд організації та учасників цього дійства.

Як це буде

Почнемо з того, що в окрузі №114 зареєстрована рекордна кількість кандидатів, які бажають представляти народну волю в українському парламенті. Однак 96 зі 107 зареєстрованих не проявляють активності в передвиборчій кампанії. Цей факт дозволяє говорити про їхню технічну функцію на майбутніх виборах.

Атака клонів: «двійники» кандидатів на довиборах до Ради«Слово і Діло» підготувало інфографіку про клонів кандидатів у депутати на довиборах до Верховної Ради.

Сотня прізвищ – список чималий: довжина бюлетеня становитиме близько двох метрів. Поза всяким сумнівом, це значно ускладнить виборцю пошук потрібного кандидата. Складності виникнуть і для членів тервиборчкому при підрахунку голосів. Маніпуляції з голосами – наше все.

Цікавинки на цьому не закінчуються. Левова частка кандидатів округу-рекордсмена не є представниками регіону. В списку претендентів фігурують 30 киян, 13 жителів Київської області, є також представники Львова, Черкаської та Харківської областей. Хто всі ці люди та що вони там роблять?

Кандидати від «луганських»

Окружну виборчу комісію на окрузі №114 очолив Євген Байрамов. Ця людина є ставлеником народного депутата від «Опозиційного блоку» та колишнього мера Лисичанська Сергія Дунаєва, який входить до групи впливу Дмитра Фірташа. Дунаєв відзначився тим, що неодноразово відкрито висловлювався на підтримку бойовиків «ЛНР», а Байрамов брав участь в організації незаконного референдуму 11 травня 2014 року.

Довибори до парламенту в Чернігові: новий раунд протистояння Порошенка й Коломойського«Слово і Діло» проаналізувало виборчу гонку на 205 одномандатному окрузі в Чернігові, де основними кандидатами на отримання звання народного депутата є екс-заступник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Геннадій Корбан і керівник Держуправління справами Сергій Березенко.

Байрамов захищатиме інтереси одного цікавого кандидата – Бориса Лебедєва. Він є братом не кого-небудь, а останнього екс-міністра оборони за часів Віктора Януковича – Павла Лебедєва. Того самого, який утилізував у прискореному режимі залишки української армії напередодні російської агресії. Сам Борис Лебедєв у 2014 році поділяв погляди брата щодо Криму та Донбасу, а також голосував за те, щоб визнати владу в Києві нелегітимною. Кандидат заручився підтримкою Дунаєва та «енергетичного» політика Юрія Бойка, які вже розгорнули на окрузі відповідну агітацію.

Лебедєв – сильний гравець, який має всі шанси на перемогу, проте досягти успіху чесним способом йому буде вкрай складно. Гідну конкуренцію йому складе фаворит, що нещодавно з'явився, – Сергій Шахов. Це відомий бізнесмен із Кадіївки (колишній Стаханов). Шахов – віртуоз у схемах підкупу виборців. Крім іншого, ця людина входить до кола «сім'ї» Віктора Януковича й брала безпосередню участь у створенні «ЛНР». Шахов має всі шанси зайняти крісло під куполом вже восени цього року.

Місцеві авторитети

Ще один важкоатлет – Валерій Мошенський, який у минулому висувався від «Блоку Литвина», а зараз вирішив іти самовисуванцем. Цей кандидат не був помічений у популяризації східноукраїнського сепаратизму, проте відзначився скуповуванням голосів на виборах до ВР 2014 року. Мошенський також страждає хронічним порушенням трудового законодавства. Наприклад, у травні 2014 року робітники «БМК Планета-Міст» вимагали біля будівлі Генпрокуратури притягнути до відповідальності цього державного мужа за затримку заробітної плати, якої не бачили протягом 10 місяців.

Фірсов показав, як мер Чернігова просуває в нардепи забудовника МикитасяНещодавно ЦВК призначила довибори до Ради на 206 окрузі Чернігова, який позбувся свого нардепа після перемоги Владислава Атрошенка на виборах мера.

На виборах будуть представлені й «рішали» з 90-х років. Кар'єру Миколи Грекова пов'язують із бандитськими угрупованнями того періоду. Проте з 2003 року він уже був членом «Партії регіонів». Надалі він посварився з «регіоналами», що не могло не позначитися на втіленні в життя його політичних амбіцій. Напередодні передвиборчої кампанії-2012, в якій Греков мав намір взяти участь, місцева СБУ затримала його у власному кабінеті під час отримання хабара в 130 тис. гривень.

Після подій весни 2014 року Греков був помічений у контактах з бойовиками «ЛНР». Однак щось не зрослося й наш кандидат змушений був тікати з «республіки». Влітку 2014 року він уже позував на тлі прапорів батальйону «Айдар». Як то кажуть, вовка ноги годують.

Кандидати від влади та «патріотичних сил»

Від партії влади в окрузі балотується керівник територіальної організації «БПП» у Луганській області Денис Денищенко. Волонтер, громадський активіст, керівник територіальної організації партії в Луганській області. Втім, його шанси на перемогу невеликі.

Стало відомо, коли відбудуться довибори на окрузі ЄремеєваЦВК отримала свідоцтво про смерть нардепа Ігоря Єремеєва та призначила на його окрузі довибори на 17 липня 2016 року.

Політична сила Юлії Тимошенко особливої ​​популярності в регіоні ніколи не мала, проте спроба – не катування. Від «Батьківщини» у 114-му окрузі йде Ірина Верігіна, яка встигла побувати головою Луганської ОДА в 2014 році.

Націоналісти також вирішили поборотися за місце під сонцем. Колишній міністр аграрноъ політики та член ВО «Свобода» Ігор Швайка висунув свою кандидатуру. Відзначимо, що Швайку разом із групою однопартійців звинувачують в організації зіткнень біля Верховної Ради 31 серпня 2015 року. Тоді все завершилося трагічно – в силовиків кинули гранату, четверо нацгвардійців загинули.

Округ підготувався до виборів ґрунтовно. Здається, що маніпуляцій із волевиявленням виборців не уникнути. Кандидати в окрузі №114 один одному також пасують. «Слово і Діло» сьогодні писало, що серед кандидатів багато невипадкових тезок та однофамільців, що використовується в передвиборчих кампаніях для розсіювання голосів виборців та введення їх в оману. Кого вдасться вибрати з цього серпентарію, покаже зовсім недалеке майбутнє.

Максим Нечипоренко

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: