Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень малих справ

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Цей тиждень видався багатим на невеликі, але яскраві новини. Попрацювали і правоохоронні органи, і Рада: багато арештів і цікавих законопроектів. Тому цей огляд буде дещо відрізнятися від попередніх: історій буде більше, але самі вони – коротше. Вибачайте.

Новий старий глава ВМСУ

Для початку про важливу новину кінця минулого тижня: 3 липня, у День Військово-Морських Сил України, Президент Петро Порошенко затвердив у статусі глави цього виду військ віце-адмірала Ігоря Воронченка, який раніше обіймав цю посаду в статусі в.о. Відгуки флотських офіцерів про це, в основному, позитивні: попри сухопутне минуле, віце-адмірал Воронченко зарекомендував себе хорошим офіцером і командиром і серед моряків.

Луценко заявив про затримання членів ОЗУ з видобутку бурштинуГенеральний прокурор Юрій Луценко заявив про затримання членів злочинного угруповання з видобутку бурштину.

Зачистка бурштинової мафії

А цей тиждень почався з арештів у Волинській області: Генпрокуратура почала активно ловити і садити людей, які наживаються на незаконному видобутку бурштину. Під роздачу потрапили заступник обласного прокурора, підполковник СБУ і багато працівників МВС, обшукали понад 123 підозрюваних. У заступника прокурора, до речі, виявили відмінну колекцію годинників загальною вартістю з невеликою особняк під Києвом або великий – на його рідній Рівненщині.

«Справа Федорка»

Показовим стала і справа, порушена за підсумками автокатастрофи під Києвом увечері 3 липня. За словами свідків, п'яний директор з вантажоперевезень і логістики «Укрзалізниці» Іван Федорко влетів у автомобіль фотокореспондента видання «Лівий берег» Максима Левіна, у результаті чого постраждав сам Левін, його дружина і діти – на щастя, не смертельно. Поліцейським, які приїхали на місце ДТП Федорко замість прав пред'явив фальшиве посвідчення ветерана МВС, після чого зник з місця події і відразу ж ліг у відомчу лікарню, скаржачись на подагру і відмовляючись пройти перевірку на вміст у крові алкоголю. Це не врятувало його від звільнення зі скандалом. Проте, на першому засіданні суду у справі було ухвалено рішення поки що відпустити його під особисте зобов'язання. Прокуратура розводить руками: мовляв, стаття більшого і не передбачає.

Винуватця ДТП Федорка звільнили з «Укрзалізниці»Директора з вантажних перевезень і логістики «УЗ Івана Федорко, який став винуватцем ДТП із фотокореспондентом «Лівого берега» Максимом Левіним, звільнили з посади.

Полювання на п'яниць

До речі, цього ж тижня Рада зробила серйозний крок у боротьбі з пияцтвом за кермом. Був ухвалений законопроект №4373 авторства нардепа Андрія Тетерука. Він збільшив штраф за вживання алкоголю за кермом до 10200 гривень (плюс позбавлення прав на рік). При повторному аналогічному порушенні і сума, і термін подвоюються.

Затримання заступника міністра

Продовжуємо тему ловлі корупціонерів 8 липня київська прокуратура затримала заступника міністра охорони здоров'я Романа Василишина. За версією прокуратури, чиновника взяли на гарячому під час отримання хабара. Його звинувачують у створенні системи поборів з практикуючих лікарів, які повинні були платити йому данину, зокрема, за право проводити урологічні операції в Олександрівській лікарні Києва.

«З жалем можу констатувати, що Василишин, який був і заслуженим лікарем, і почесну грамоту Кабінету міністрів мав, і орден «За заслуги», і доктор медичних наук, скотився до завпохерам. Примудрятися збирати з урологічних операцій і робити це своєю службовою діяльністю – просто ганебно, цинічно і аморально», – заявив з цього приводу генпрокурор Юрій Луценко.

Заступника глави МОЗ спіймали на хабаріОдного із заступників міністра охорони здоров'я затримали на спробі взяти хабара у великих розмірах.

Робота Ради: Онищенко, місцева влада, амністія

Попри те, що частину тижня Рада провела заблокованою (кілька фракцій паралізували її роботу з вимогою відмовитися від підвищення комунальних тарифів), вона все ж встигла ухвалити низку цікавих законів і постанов – окрім уже згаданого закону про посилення відповідальності за п'яне водіння. Серед них:

  • зняття депутатської недоторканності з народного депутата Олександра Онищенка, обвинуваченого у використанні корупційних схем при торгівлі природним газом. Правда, сам Онищенко вже встиг покинути країну.
  • закон №4795, який регулює діяльність Сил Спеціальних Операцій України, зокрема – встановлює для них окрему статтю бюджету МО і забезпечує їх співробітникам надбавку до грошової платні.
  • в першому читанні – законопроект №4370-1, зміни до закону «Про державну службу», які, серед іншого, передбачають, що тепер кандидатури глав місцевих державних адміністрацій Президенту будуть подавати не комісії при Кабміні, а комісії при самому президентові. Деякі депутати з цього приводу вже звинуватили Президента в спробі узурпації влади в країні.
  • закон №4255 про амністію учасників АТО, засуджених за злочини невеликої та середньої тяжкості, вчинені безпосередньо в зоні бойових дій. А також засуджених за тяжкі злочини, якщо такі відбувалися вперше і вчинили їх вже відбули не менше половини терміну.

В Києві перейменували Московський проспект (доповнено)За словами Володимира В'ятровича, Московський проспект у Києві перейменували на честь Степана Бандери.

Проспект Бандери

Московський проспект Києва перейменували на проспект Степана Бандери. Здавалося б, локальна новина, але з геополітичним підтекстом: вже дуже невчасно це сталося. Адже саме зараз в Польщі місцеві правоконсервативні політики розкручують антиукраїнську кампанію, вимагаючи визнати «Волинську трагедію» геноцидом поляків. Таким чином, Україна ризикує втратити одного зі своїх найнадійніших адвокатів в Європі. Втім, Президент України вчасно зробив красивий хід, відвідавши Варшаву і вставши на коліна перед пам'ятником жертв трагедії.

Допомога союзників

Ми зазвичай в цьому дайджесті зовнішньої політики не торкаємося, тому – одним рядком. Україну відвідав держсекретар США Джон Керрі, а Президент України Петро Порошенко відвідав саміт НАТО у Варшаві. У обох цих подій один результат: союзники засвідчили готовність допомагати Україні, в тому числі, і посиленням тиску на Росію, але обережно. У будь-якому разі, поки без передачі Україні летального зброї. Втім, і нелетальної буває корисно: так, нещодавно Україна отримала 14 комплектів станцій контрбатарейної боротьби. Дуже корисна в нашій війні штука.

Столтенберг прокоментував бажання України вступити до НАТОДвері Північноатлантичного альянсу відкриті для України і Грузії, це в черговий раз доведе саміт у Варшаві.

Скандал у Торецьку

У Торецьку Донецької області 4 липня стався скандал: група в кілька десятків місцевих (а, можливо, і немісцевих) гопників спробувала перекрити дорогу військової колоні. Вони вимагали від військових покинути місто – мовляв, це через них Торецьк обстрілюють з боку «ДНР». Військові на провокацію не піддалися, зате вчасно прибулі поліцейські розвели «демонстрацію», затримавши особливо активних призвідників. Пізніше до Торецьку були відправлені спеціальні поліцейські групи – відпрацьовувати можливі осередки терористів і їхніх агітаторів. Місто-то прифронтове.

Краматорськ і Слов'янськ

Зате Краматорськ і Слов'янськ у ці дні – просто зразок красивих українських міст. В обох містах відбулися масові урочистості, присвячені дворічної річниці їх звільнення від терористів.

Патріотична хода до Другої річниці звільнення КраматорськаВосточный Проект

Скандал з Громадським

Кінець тижня ознаменувався ще одним скандалом. Кореспонденти «Громадського телебачення» Анастасія Станко та Костянтин Реуцький, а також спецкор російської «Нової газети» Юлія Полухина, побували в розташуванні 81-ї бригади ВДВ на лінії розмежування, відзняли звідти відео і оприлюднили його на своїх ресурсах. Проблема в тому, що відео містило дані про позиції українських військ – груба помилка, яка може коштувати життя багатьом солдатам. «Громадське» своє відео оперативно видалило (на щастя, вони встигли порилюднити його тільки на Ютуб-майданчику телеканалу, але не на сайті) і заявило, що ніяких позицій журналісти не засвітили. А «Нова газета» і зовсім вдалася до позиції «так, ну і що?» – мовляв, їх кореспондентка зафіксувала порушення Мінських угод терористами, так що їй ще треба спасибі сказати. Керівництво АТО таких жестах немає оцінило і збирається позбавити як «Громадське», так і «Нову газету» акредитації в зоні АТО.

Справи окупантські

У зоні АТО самими гарячими точками залишаються Авдіївка і Світлодарська дуга, а також, частково, околиці Новоазовська – тут все досить стабільно. Втім, одна новина виділяється на загальному тлі: нещодавно терористи заявили про загибель командира 7 бригади з позивним «Зоря». Цікаво тут те, що він давно був ідентифікований української розвідкою: це кадровий російський офіцер, полковник Олександр Бушуєв. Хто конкретно його ліквідував – поки невідомо, але, схоже, що внутрішні терки в «ДНР» виходять на новий рівень, на якому прибирають навіть високо сидять російських офіцерів.

Віктор Трегубов спеціально для «Слова і Діла».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: