Як виконують свої обіцянки нардепи-мажоритарники Сумської області?

Читать на русском
Слово і Діло дослідило, як працюють та чи дотримуються обіцянок народні депутати, обрані в мажоритарних округах Сумської області.

«Слово і Діло» продовжує серію публікацій, присвячених моніторингу відповідальності народних депутатів, обраних в одномандатних округах у різних регіонах України. Минулого разу ми показали, як працюють мажоритарники Житомирщини. На черзі ще одна північна область – Сумська.

Цей регіон у парламенті представляють 6 народних депутатів, обраних у мажоритарних округах: Олег Медуниця, Олександр Сугоняко, Андрій Деркач, Ігор Молоток, Микола Лаврик і Владислав Бухарєв.

Найвідповідальнішим із цієї шістки є Медуниця – обранець 157-го мажоритарного округу з центром у Сумах та парламентар зі стажем (встиг побувати нардепом двох скликань ВР). За весь час його роботи в Раді «Слово і Діло» зафіксувало 22 його обіцянки, 10 з яких (тобто 45%) Медуниця виконав. При цьому 41% власних зобов’язань він провалив, однак це не завадило йому очолити список відповідальних мажоритарників області.

Серед виконаних обіцянок Медуниці є чимало зобов’язань суто дисциплінарного характеру: вступити до фракції «Батьківщини» й не виходити з неї до кінця депутатської каденції (йдеться про VII скликання Ради), регулярно публікувати декларацію про доходи, голосувати лише особисто та проводити регулярні зустрічі з виборцями. Це, звісно, додає йому авторитету в очах останніх, однак навряд чи якось впливає на їхній добробут. Більш-менш пов’язаними з округом та відчутними на практичному рівні є хіба що його заяви про відновлення роботи ПАТ «Укрвторчермет», покарання винних у «наїзді» на підприємство та внесення до списку пріоритетних інвестиційних проектів ремонту дороги Н-07 Київ-Прилуки-Ромни-Суми.

Натомість встановити кримінальну відповідальність депутатів за голосування чужими картками Медуниці так і не вдалося. Провалив він і більш важливі для країни зобов’язання, як-от ревізію результатів державних закупівель і приватизації та подвійне підвищення заробітної плати бюджетникам. Ефективним законотворцем його, на жаль, назвати не можна: хоча Медуниця й долучився до написання 44 проектів законів, ухвалені з них лише 2.

41% – такий показник виконаних обіцянок гарантував друге місце в рейтингу мажоритарників Сумщини Олександру Сугоняко, члену «БПП» і транспортного комітету Верховної Ради. Із 17 зафіксованих «Словом і Ділом» зобов’язань він провалив лише одне – про заборону на підвищення зарплати депутатам. 9 його обіцянок мають статус «у процесі виконання», 7 – реалізовані. Серед них варто виділити такі: контроль за виділенням коштів та ремонтом станції швидкої медичної допомоги в Сумах, порушення питання про відновлення роботи пропускного пункту в с. Рижківка та їдальні в Сумському державному педагогічному університеті. В парламенті Сугоняко долучився до розробки 25 законопроектів, проте жоден з них поки так і не став законом.

Ігор МолотокНародний депутат України
Молоток пообіцяв збільшити дотації сільгоспвиробникамСказано 28 жовтня 2012 р.Статус обіцянки: Не виконано

До трійки найвідповідальніших нардепів-мажоритарників Сумщини також потрапив обранець округу №160 із центром у місті Шостка Ігор Молоток. Усього 5 його виконаних обіцянок із 19 забезпечили йому відповідальність на рівні 26%. Зокрема, Молоток ініціював ухвалення у Верховній Раді законопроекту №2392, що забезпечив підвищення заробітної плати медпрацівникам, попіклувався про встановлення в Шостці та Конотопі високоефективного енергетичного обладнання, долучився до збору одягу для безпритульних та малозабезпечених мешканців Шостки.

Проте значно більше власних обіцянок депутат, на жаль, провалив. Більше половини обіцянок Молотка вже мають статус «не виконано». Нардеп так і не зміг збільшити дотації сільгоспвиробникам, домогтися реалізації державного медичного страхування, забезпечити мешканцям Конотопа та Шостки нові робочі місця й багато іншого з того, що обіцяв. У стінах парламенту Молоток також поки що є не дуже ефективним: із 17 законопроектів, на яких стоїть його прізвище, досі не ухвалений жоден.

Андрій ДеркачНародний депутат України
Деркач обіцяє вносити до Верховної Ради ініціативи щодо зменшення пільг для народних депутатівСказано 28 жовтня 2012 р.Статус обіцянки: Не виконано

Майже такою ж відповідальністю відзначається і його колега зі 159-го виборчого округу, позафракційний Андрій Деркач. Із 19 зареєстрованих «Словом і Ділом» обіцянок він виконав 4, тобто приблизно 21%. Це такі зобов’язання, як забезпечення шкіл округу автобусами, підтримка місцевих військово-патріотичних клубів і секцій, голосування за призначення головою СБУ Василя Грицака та судовий позов проти Віктора Чумака, який, на думку Деркача, образив його честь і гідність.

Невиконаних обіцянок у нардепа майже вдвічі більше – 7. Серед них відзначимо такі: щодо збільшення кількості прикордонних пунктів на кордоні з Росією, зменшення пільг для народних депутатів та спрощення процедури оформлення земельних ділянок. В Раді він долучився до розробки 16 законопроектів, жоден з яких не був ухвалений.

Решта сумських мажоритарників – Лаврик і Бухарєв – поки що взагалі не мають в активі жодної виконаної обіцянки. Останній, щоправда, є автором 35 законопроектів, 2 з яких уже стали законами. Чого не скажеш про Лаврика – з 10 його проектів законів жоден так і не був підтриманий у сесійній залі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: